Exams Study Jobs Teachers Shop

Exam Preparation

Admission Test 10 Questions By Tolaram College

Exam Preparation For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. বাংলাদেশের সংবিধানে সুশাসনের ধারণ করা হয়েছে-

a) ৯ নং অনুচ্ছেদে
b) ১০ নং অনুচ্ছেদে
c) ১১ নং অনুচ্ছেদে
d) ১৩ নং অনুচ্ছেদে
Answer: ১১ নং অনুচ্ছেদে

2. বাতাসে মিথেনের পরিমাণ কত?

a) ০.০০২%
b) ০.০০০২%
c) .০০০০২%
d) ০.২%
Answer: .০০০০২%

3. 'The Medium is the Message ' এর উদ্ভাবক কে?

a) উইলমুট
b) নিউটন
c) মার্শাল ম্যাকলুহান
d) ওয়াজেদ মিয়া
Answer: মার্শাল ম্যাকলুহান

4. Co-axial Cable এর গতি সর্বোচ্চ-

a) ৫০ এমবিপিএস
b) ১০০ এমবিপিএস
c) ২০০ এমবিপিএস
d) ১০০০ এমবিপিএস
Answer: ২০০ এমবিপিএস

5. ই-মেইল ঠিকানায় কোন চিহ্ন আবশ্যক?

a) @
b) #
c) *
d) $
Answer: @

6. দেশের দ্বিতীয় বৃহত্তম স্থলবন্দর কোনটি?

a) হিলি
b) বেনাপোল
c) বাংলাবান্ধা
d) আখাউড়া
Answer: হিলি

7. পৃথিবীর সাংস্কৃতিক রাজধানী কোনটি?

a) নিউইয়র্ক
b) প্যারিস
c) লন্ডন
d) কায়রো
Answer: প্যারিস

8. কেওয়াট এর আভিধানিক অর্থ কি?

a) ঘর
b) কপাট
c) করোটি
d) কোহিনূর
Answer: কপাট

9. নিমচাঁদ চরিত্রের সাক্ষাত পাওয়া যায় কোন গ্রন্থে?

a) জমিদার দর্পণ
b) সধবার একাদশী
c) সাধের আসন
d) নববাবু বিলাস
Answer: সধবার একাদশী

10. To keeps one's temper means -

a) To become hungry
b) To be in good mood
c) To preserve ones energy
d) None of these
Answer: To be in good mood

We hope Exam Preparation these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report