Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

Mission WBCS: Smart Questions

BCS Exam 10 Questions By Home tutor

Mission WBCS: Smart Questions For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. ভারতের প্রথম মহিলা রাজ্যপাল কে ছিলেন?

a) সরোজিনী নাইডু

b) সুচেতা কৃপলানি

c) ইন্দিরা গান্ধী

d) বিজয়া লক্ষ্মী পণ্ডিত

Answer: সরোজিনী নাইডু

2. 'পৃথিবীর ফুসফুস' নামে পরিচিত কোন বন?

a) সুন্দরবন

b) আমাজন

c) তাইগা

d) কঙ্গো

Answer: আমাজন

3. 'গীতাঞ্জলি'র জন্য নোবেল পুরস্কার লাভ করেন—

a) বঙ্কিমচন্দ্র

b) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

c) নজরুল ইসলাম

d) শরৎচন্দ্র

Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

4. ভারতের দীর্ঘতম জাতীয় সড়ক কোনটি?

a) NH-27

b) NH-44

c) NH-16

d) NH-19

Answer: NH-44

5. মানুষের শরীরে সবচেয়ে বড় অন্তঃস্রাবী গ্রন্থি—

a) থাইরয়েড

b) পিটুইটারি

c) অ্যাড্রিনাল

d) প্যানক্রিয়াস

Answer: থাইরয়েড

6. 'ডিসকভারি অব ইন্ডিয়া' গ্রন্থের লেখক—

a) মহাত্মা গান্ধী

b) জওহরলাল নেহরু

c) বি. আর. আম্বেদকর

d) সুভাষচন্দ্র বসু

Answer: জওহরলাল নেহরু

7. ভিটামিন B₁-এর অভাবে কোন রোগ হয়?

a) স্কার্ভি

b) রিকেটস

c) বেরিবেরি

d) রাতকানা

Answer: বেরিবেরি

8. ভারতের জাতীয় আয় গণনা করে—

a) RBI

b) NSO

c) SEBI

d) UPSC

Answer: NSO

9. ভারতের পরিকল্পনা কমিশনের পরিবর্তে গঠিত প্রতিষ্ঠান—

a) NITI Aayog

b) RBI

c) Finance Commission

d) NABARD

Answer: NITI Aayog

10. ওজোন স্তর প্রধানত কোন গ্যাস দিয়ে গঠিত?

a) O₂

b) O₃

c) CO₂

d) N₂

Answer: O₃

We hope Mission WBCS: Smart Questions these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha