Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

বিসিএস প্রস্তুতি

BCS Exam 15 Questions By University Of Barishal

বিসিএস প্রস্তুতি For those studying or preparing for, this page contains 15 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কোন স্তর থেকে ঝড় বৃষ্টিপাত হয়?

a) ট্রপোস্ফিয়ার

b) স্ট্রাটোস্ফিয়ার

c) থার্মোস্ফিয়ার

d) এক্সোস্ফিয়ার

Answer: ট্রপোস্ফিয়ার

2. উত্তর আমেরিকা ও দক্ষিণ আমেরিকাকে বিচ্ছিন্ন করেছে-

a) ইংলিশ চ্যানেল

b) সুয়েজ খাল

c) পানামা খাল

d) দার্দানেলিস প্রণালী

Answer: পানামা খাল

3. ভিক্টোরিয়া জলপ্রপাত কোথায় অবস্থিত?

a) যুক্তরাষ্ট্র

b) ভেনিজুয়েলা

c) কানাডা

d) জিম্বাবুয়ে

Answer: জিম্বাবুয়ে

4. আবু মুসা দ্বীপের অবস্থান কোথায় অবস্থিত?

a) আরব সাগরে

b) ভূমধ্যসাগরে

c) বঙ্গোপসাগরে

d) পারস্য উপসাগরে

Answer: পারস্য উপসাগরে

5. কত সালে আরব দেশসমূহ পাশ্চাত্যের উপরে তেল অবরোধ করে?

a) ১৯৭০

b) ১৯৭৩

c) ১৯৭৫

d) ১৯৭৮

Answer: ১৯৭৩

6. 'Power:A New Social Analysis' গ্রন্থের লেখক কে?

a) জ্যাক রুঁশো

b) টমাস হবস

c) ম্যাকিয়াভেলি

d) বার্ট্রান্ড রাসেল

Answer: বার্ট্রান্ড রাসেল

7. ফিফার সদর দপ্তর কোথায়?

a) বার্ন

b) জুরিখ

c) জেনেভা

d) মন্ট্রেক্স

Answer: জুরিখ

8. মুক্তিযু্দ্ধে যৌথবাহিনীর নেতৃত্বে ছিলেন-

a) জগজিৎ সিং আরোরা

b) আতাউল গনি ওসমানী

c) উভয়ই

d) কোনটি নয়

Answer: জগজিৎ সিং আরোরা

9. পাল বংশের প্রতিষ্ঠাতা ছিলেন কে-

a) গোপাল

b) দেবপাল

c) ধর্মপাল

d) রামপাল

Answer: গোপাল

10. নিচের কোন এলাকা নাব্য বঙ্গের অন্তর্ভুক্ত ছিলো?

a) কুমিল্লা

b) চট্টগ্রাম

c) সিলেট

d) ফরিদপুর

Answer: ফরিদপুর

11. 1971 miles (be) a long distance.

a) are

b) have

c) were

d) is

Answer: is

12. He had better............for his mistake.

a) apologized

b) apologize

c) apologizing

d) apologizes

Answer: apologize

13. She looks at me as if she.........me.

a) Know

b) Knew

c) Had known

d) Knows

Answer: Knew

14. বাংলা সাহিত্যের প্রথম মনস্তাত্ত্বিক উপন্যাস কোনটি?

a) চোখের বালি

b) শেষের কবিতা

c) নৌকাডুবি

d) যোগাযোগ

Answer: চোখের বালি

15. কাজী নজরুল ইসলামের প্রথম প্রকাশিত নাটক কোনটি?

a) বাঁধনহারা

b) সাম্যবাদী

c) ফণি-মনসা

d) ঝিলিমিলি

Answer: ঝিলিমিলি

We hope বিসিএস প্রস্তুতি these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha