Exams Study Jobs Teachers Shop

40th bcs

BCS Exam 20 Questions By Raipura Model School & College

40th bcs For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. বাংলাদেশে সবচেয়ে বেশি পাট উৎপন্ন হয় কোন জেলায়?

a) ফরিদপুর
b) রংপুর
c) জামালপুর
d) শেরপুর
Answer: ফরিদপুর

2. বাংলাদেশে মোট আবাদযোগ্য জমির পরিমাণ-

a) ২ কোটি ১১ লক্ষ একর
b) ২ কোটি ৫০ লক্ষ একর
c) ২ কোটি ২৫ লক্ষ একর
d) ২ কোটি ২১ লক্ষ একর
Answer: ২ কোটি ১১ লক্ষ একর

3. গারো উপজাতি কোন জেলায় বাস করে?

a) পার্বত্য চট্টগ্রাম
b) সিলেট
c) ময়মনসিংহ
d) টাঙ্গাইল
Answer: ময়মনসিংহ

4. আইনও সালিশ কেন্দ্র কি ধরনের সংস্থা?

a) অর্থনৈতিক
b) মানবাধিকার
c) ধর্মীয়
d) খেলাধুলা
Answer: মানবাধিকার

5. বাংলাদেশ জাতিসংঘের কত তম সদস্য?

a) ১৩৬
b) ১৪৬
c) ১২৬
d) ১১৬
Answer: ১৩৬

6. Identify the word which is spelt incorrectly:

a) Consciencious
b) Perseverance
c) Convalescence
d) Maintenance
Answer: Consciencious

7. Which one of the following words is masculine?

a) Mare
b) Lad
c) Pillow
d) Pony
Answer: Lad

8. A man whose wife has died is called a -

a) Widow
b) Widower
c) Spinster
d) Bachelor
Answer: Widower

9. Which word is similar to 'appal'?

a) Deceive
b) Confuse
c) Dismay
d) Solicit
Answer: Dismay

10. Which word means the opposite of 'dearth'?

a) Lack
b) Abundance
c) Poverty
d) Shortage
Answer: Abundance

11. 'Attested ' এর বাংলা পরিভাষা কোনটি?

a) সত্যায়িত
b) প্রত্যায়িত
c) সত্যায়ন
d) সংলগ্ন
Answer: সত্যায়িত

12. 'জোছনা ' কোন শ্রেণির শব্দ?

a) যৌগিক
b) তৎসম
c) দেশী
d) অর্ধ-তৎসম
Answer: তৎসম

13. বাংলা কৃৎ- প্রত্যয় সাধিত শব্দ কোনটি?

a) কারক
b) লিখিত
c) বেদনা
d) খেলনা
Answer: খেলনা

14. অন্যের রচনা থেকে চুরি করাকে বলা হয় -

a) বেতসবৃত্তি
b) পতঙ্গবৃত্তি
c) জলোকাবৃত্তি
d) কুম্ভিলকবৃত্তি
Answer: কুম্ভিলকবৃত্তি

15. মুক্তিযুদ্ধভিত্তিক উপন্যাস কোনটি?

a) একটি কালো অধ্যায়
b) তেইশ নম্বর তৈলচিত্র
c) আয়নামতির পালা
d) ইচ্ছামতী
Answer: একটি কালো অধ্যায়

16. বাতাসের আদ্রতা মাপার যন্ত্রের নাম কি?

a) মাইকোমিটার
b) হাইগ্রোমিটার
c) ব্যারোমিটার
d) গ্রাভিমিটার
Answer: হাইগ্রোমিটার

17. ডিমে কোন ভিটামিন নেই?

a) ভিটামিন -এ
b) ভিটামিন - বি
c) ভিটামিন -সি
d) ভিটামিন - ডি
Answer: ভিটামিন -সি

18. Bluetooth কিসের উদাহরণ?

a) PAN
b) LAN
c) VAN
d) কোনেটিয় নয়
Answer: PAN

19. নিচের কোনটি অক্টাল নাম্বার নয়?

a) 19
b) 77
c) 15
d) 101
Answer: 19

20. নিচের কোনটি একইসাথে ইনপুট আউটপুটের কাজ করে?

a) mouse
b) Microphone
c) Touch screen
d) Printer
Answer: Touch screen

We hope 40th bcs these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report