Exams Study Jobs Teachers Shop

অতিথির স্মৃতি

Bengali Lesson 10 Questions By Kali proshad high school

অতিথির স্মৃতি For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. অতিথির স্মৃতি গল্পের লেখক কে?

a) জীবনানন্দ দাশ
b) শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
c) মাইকেল মধুসূদন
d) নজরুল ইসলাম
Answer: জীবনানন্দ দাশ
Explanation: শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

2. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায় বায়ু পরিবর্তনের জন্য কোথায় এসেছিলেন?

a) নদীর পাড়ে
b) বিলে
c) দেওঘরে
d) পাহাড়ে
Answer: নদীর পাড়ে
Explanation: দেওঘরে এসেছিলেন

3. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায় কত সালে জন্মগ্রহণ করেন?

a) ১৮৭৬
b) ১৮৯৫
c) ১৯৮৩
d) ১৮৬৫
Answer: ১৮৭৬
Explanation: তিনি ১৮৭৬ সালে জন্মগ্রহণ করেন

4. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়ের জেলা কোনটা?

a) হুগলি
b) বগুড়া
c) খুলনা
d) রংপুর
Answer: হুগলি
Explanation: হুগলি

5. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়ের মাতুলালয় কোথায়?

a) দেবানন্দপুর
b) ভাগলপুর
c) ঠাকুরগাঁও
d) কলকাতা
Answer: দেবানন্দপুর
Explanation: ভাগলপুর

6. শরৎচন্দ্র কত সালে রেঙ্গুন যান?

a) ১৯০০
b) ১৯০৩
c) ১৯০৬
d) ১৯০৯
Answer: ১৯০০
Explanation: ১৯০৩

7. শরৎচন্দ্র কত বছর রেঙ্গুন ছিলেন?

a) ১০
b) ১৪
c) ১৩
d) ১৫
Answer: ১০

8. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়ের বিখ্যাত উপন্যাসের মধ্যে কোনটা নেই?

a) পল্লীসমাজ
b) দেবদাস
c) গৃহদাহ
d) পাখিদের গান
Answer: পল্লীসমাজ
Explanation: পাখিদের গান

9. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায় কোথা থেকে জগত্তারিণী স্বর্ণপদক লাভ করেন?

a) ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়
b) চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয়
c) কলকাতা বিশ্ববিদ্যালয়
d) খুলনা বিশ্ববিদ্যাল
Answer: ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়
Explanation: কলকাতা বিশ্ববিদ্যালয়

10. শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায় কত সালে মারা যান?

a) ১৯৩৮
b) ১৯২৯
c) ১৯৫৬
d) ১৯৪৩
Answer: ১৯৩৮
Explanation: ১৯৩৮

We hope অতিথির স্মৃতি these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report