Exams Study Jobs Teachers Shop

Latin Adjective

English Lesson 20 Questions By University Of Dhaka

Latin Adjective For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. The word 'Oral' is connected with -------

a) ক) mouth
b) খ) head
c) গ) tongue
d) ঘ) belly
Answer: ক) mouth
Explanation: Mouth = Oral = মৌখিক

2. The adjective form of 'Cow' is -----

a) ক) bovine
b) খ) equine
c) গ) oxen
d) ঘ) vixen
Answer: ক) bovine
Explanation: ⇒ সঠিক উত্তর: bovine ⇒ 'Cow' (গরু) সম্পর্কিত বা গরুর মতো কোনো কিছুকে বর্ণনা করার জন্য 'bovine' Adjective-টি ব্যবহৃত হয়। যেমন: bovine species (গো-প্রজাতি)। ⇒ অন্যান্য অপশনের মধ্যে, 'equine' হলো ঘোড়া সম্পর্কিত Adjective, 'oxen' হলো ষাঁড়ের বহুবচন (Noun), এবং 'vixen' হলো স্ত্রী শিয়ালের Noun।

3. The word ''Nuptial' is related to -----

a) ক) night
b) খ) marriage
c) গ) neptune
d) ঘ) norway
Answer: খ) marriage
Explanation: Marriage = Nuptial = বিবাহ সংক্রান্ত।

4. The word 'Capital' relates to ----

a) ক) hand
b) খ) head
c) গ) light
d) ঘ) globe
Answer: খ) head
Explanation: Capital = Head = মস্তক সম্বন্ধীয়।

5. Which one is an adjective?

a) ক) navy
b) খ) ocean
c) গ) seashore
d) ঘ) marine
Answer: ঘ) marine

6. The word 'solar' is related to -

a) ক) earth
b) খ) moon
c) গ) star
d) ঘ) sun
Answer: ঘ) sun
Explanation: ⇒ 'Solar' শব্দটি ল্যাটিন শব্দ 'Sol' থেকে উদ্ভূত, যার অর্থ হলো সূর্য (Sun)। ⇒ তাই সূর্য সম্পর্কিত যেকোনো বিষয় বা বস্তুকে বোঝাতে Solar শব্দটি ব্যবহৃত হয় (যেমন: Solar system = সৌরজগৎ, Solar energy = সৌরশক্তি)। ⇒ অন্যান্য অপশনগুলোর ক্ষেত্রে: চাঁদের সাথে সম্পর্কিত হলে তাকে 'Lunar', পৃথিবীর সাথে সম্পর্কিত হলে 'Terrestrial' বা 'Earthly', এবং তারার সাথে সম্পর্কিত হলে 'Stellar' বলা হয়।

7. Which word is correct ?

a) ক) Furnitures
b) খ) informations
c) গ) Sceneries
d) ঘ) proceeds
Answer: ঘ) proceeds
Explanation: - আমরা জানি, কিছু uncountable noun রয়েছে যাদেরকে plural করা যায় না; যেমন: Money, furniture, information, work, food, milk, meat, air, oil, scenery, machinery, poverty, music ইত্যাদি। এই শব্দগুলো uncountable হওয়ায় এগুলোকে plural করা যায় না। - এখন option গুলো দেখা যাক। এখানে option (a), (b) ও (c) ৩টিই হবে না। কারণ, ৩টি option এ থাকা Furniture, Information এবং Scenery শব্দ গুলোকে plural করা যাবে না, অথচ এদেরকে plural করা হয়েছে যা অবশ্যই ভুল উত্তর। সুতরাং option (d) proceed থেকে plural হওয়া proceeds শব্দটিই এখানে। সঠিক উত্তর হবে

8. The word “lunar” is related to----------

a) (a) moon
b) (b) sun
c) (c) light
d) (d) Earth
Answer: (a) moon

9. The adjective of the word ‘Tooth’ is-

a) a) Teeth
b) b) Dental
c) c) Teethe
d) d) Toothache
Answer: b) Dental

10. Choose the adjective form of the word ‘Law’.

a) a) legal
b) b) legible
c) c) loyal
d) d) logical
Answer: a) legal

11. The adjective form of the noun ‘Night’ is-

a) a) Nasal
b) b) Nominal
c) c) Nocturnal
d) d) Naval
Answer: c) Nocturnal

12. Adjective of ‘Heart’ is:

a) a) heart
b) b) hearten
c) c) cordial
d) d) cardinal
Answer: c) cordial

13. Which adjective is related to ‘cats’?

a) a) bovine
b) b) feline
c) c) equinine
d) d) canine
Answer: b) feline

14. Adjective of the word ‘village’ is –

a) a) Villager
b) b) Pastoral
c) c) Rural
d) d) Urban
Answer: c) Rural

15. The word capital relates to-

a) a) hand
b) b) head
c) c) light
d) d) globe
Answer: b) head

16. Adjective of ‘Sea’ is:

a) a) Marine
b) b) Navy
c) c) Ocean
d) d) Shipping
Answer: c) Ocean

17. The Latin adjective of “nation” is —

a) A) Native
b) B) National
c) C) Notion
d) D) Nature
Answer: B) National

18. The Latin adjective of “accident” is —

a) A) Accidental
b) B) Accidently
c) C) Accidentary
d) D) Accidented
Answer: A) Accidental

19. The Latin adjective of “benefit” is —

a) A) Beneficial
b) B) Benefitful
c) C) Benefiting
d) D) Beneficiary
Answer: A) Beneficial

20. The Latin adjective of “centre” is —

a) A) Central
b) B) Centrely
c) C) Centric
d) D) Centered
Answer: A) Central

We hope Latin Adjective these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report