Exams Study Jobs Teachers Shop

Figures of Speech

English Lesson 20 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

Figures of Speech For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. 'The child shows the man, as morning shows the day'- here the sentence contains-

a) Personification
b) Hyperbole
c) Simile
d) Allegory
Answer: Simile

2. 'Mina's lovely voice was music to our ears' is an example of-

a) metaphor
b) metonym
c) simile
d) symbol
Answer: metaphor

3. 'An Austrian army awfully arrayed' is an example of-

a) alliteration
b) assonance
c) reiteration
d) consonance
Answer: alliteration

4. Metaphor, simile, synecdoche, personification, hyperbole and pun are types of:

a) ornamental language
b) figurative language
c) literal language
d) fictional language
Answer: figurative language

5. A graphic novel is a novel in the form of-

a) a poem
b) a comic strip
c) a audiop clip
d) a video clip
Answer: a comic strip

6. The word 'Paradoxical' refers to-

a) similar
b) consistent
c) opposite
d) contradicts
Answer: contradicts

7. 'Time waits for none' is an example of-

a) Simile
b) Metaphor
c) Allusion
d) Personification
Answer: Personification

8. I raised my head at the rustling of the leaves. 'Rustling' is an example of -

a) Homophone
b) Rhyme
c) Metonymy
d) Onomatopoeia
Answer: Onomatopoeia

9. Kicking the bucket is a humorous......for dying.

a) dictum
b) incantation
c) euphemism
d) addendum
Answer: euphemism

10. Apparently contradictory words appearing in conjunction is called-

a) hyperbole
b) paradox
c) oxymoron
d) antithesis
Answer: paradox

11. The sentence 'Who would have thought Shylock was so unkind '?

a) hyperbole
b) interrogation
c) command
d) wonder
Answer: wonder

12. 'The Bench found him guilty' Here 'Bench' is-

a) Synecdoche
b) Metonymy
c) Simile
d) Metaphor
Answer: Metonymy

13. If a part of a speech or writing breaks the theme, it is called-

a) pomposity
b) digression
c) exaggeration
d) anti-climax
Answer: digression

14. Man proposes, God disposes.

a) Oxymoron
b) Antithesis
c) Pun
d) Irony
Answer: Antithesis

15. Which one is a Metaphor?

a) He is the star of the family.
b) He is as good as his brother.
c) She sang like a cuckoo.
d) The boy takes after his father.
Answer: He is the star of the family.

16. 'There is no one so poor as a wealthy miser.' This is an example of-

a) paradox
b) synecdoche
c) consonance
d) caesura
Answer: paradox

17. Assonance refers to the repetition of similar vowel sounds.

a) the flash of a hand
b) burning broom
c) cawing crow
d) buzzing bell
Answer: the flash of a hand

18. Choose the best answer, NASA is.....

a) an acronym
b) an initialism
c) an antonym
d) an abbreviation
Answer: an acronym

19. 'Write' and 'right' are-

a) Synonymous
b) Homonymous
c) Homophonous
d) Syntactic
Answer: Homophonous

20. Choose the word or phrase which is nearest in meaning to the word 'Acronym'

a) similar meaning
b) word formed from an abbreviation
c) poem of sorrow
d) pen name used by an author
Answer: word formed from an abbreviation

We hope Figures of Speech these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report