Exams Study Jobs Teachers Shop

সমাজসেবা, যুব উন্নয়ন, ১৯ তম নিবন্ধন, প্রাইমারি প্রধান শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা প্রস্তুতি। কমপক্ষে ১২ পেতে হবে

English Lesson 20 Questions By AsoporiTech Mentor Mehjabin - HSTU

সমাজসেবা, যুব উন্নয়ন, ১৯ তম নিবন্ধন, প্রাইমারি প্রধান শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা প্রস্তুতি। কমপক্ষে ১২ পেতে হবে For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. What is the meaning of the idiom 'a round dozen'?

a) a little less than a dozen
b) a little more than a dozen
c) a full dozen
d) round about a dozen
Answer: a full dozen

2. 'Paradise Lost' attempted to—

a) Justify the ways a man to God
b) Justify the ways of God to man
c) Show that the satan and God have equal power
d) Explain why good and evil are necessary
Answer: Justify the ways of God to man

3. What is the meaning of the idiom 'To meet one's Waterloo'?

a) To meet a strong adversary
b) To die a glorious death
c) To experience crushing defeat
d) To travel through a historical place
Answer: To experience crushing defeat

4. What is the meaning of the idiom 'To be at one's wit's end'?

a) To be puzzled
b) To get nervous
c) To be disappointed
d) To bear up
Answer: To be puzzled

5. What is the antonym of the word 'Benign'?

a) Gracious
b) Malignant
c) Beneficent
d) Kind
Answer: Malignant

6. Choose the correct spelling:

a) Assesination
b) Assasination
c) Assassination
d) Assasinetion
Answer: Assassination

7. Identify the correct passive form of 'Who taught you French?':

a) By whom were you taught French?
b) Who was taught French by you?
c) By whom you were taught French?
d) French was taught to you by whom?
Answer: By whom were you taught French?

8. Fill in the blank: "He had a headache of the ________ type."

a) severe
b) bad
c) acute
d) serious
Answer: acute

9. What is the synonym of the word 'Incite'?

a) Instigate
b) Inhibit
c) Insult
d) Inspire
Answer: Instigate

10. Which one is a noun?

a) Beautiful
b) Beauty
c) Beautify
d) Beautifully
Answer: Beauty

11. What is the meaning of the idiom 'Burning question'?

a) A question about fire
b) An important or much-discussed issue
c) A puzzling puzzle
d) A hard task
Answer: An important or much-discussed issue

12. Choose the correct sentence:

a) Each of the boys has come.
b) Each of the boys have come.
c) Every of the boys has come.
d) Every of the boys have come.
Answer: Each of the boys has come.

13. Fill in the blank: "He died ________ overeating."

a) by
b) of
c) from
d) for
Answer: from

14. What is the plural of 'Criteria'?

a) Criterions
b) Criteria
c) Criterias
d) Criterion (Note: Criterion is singular, Criteria itself is plural)
Answer: Criteria

15. 'The Merchant of Venice' is written by—

a) Christopher Marlowe
b) William Shakespeare
c) John Milton
d) William Wordsworth
Answer: William Shakespeare

16. Fill in the blank: "I wish I ________ a king."

a) was
b) am
c) were
d) shall be
Answer: were
Explanation: .

17. What is the synonym of 'Competent'?

a) Capable
b) Incompetent
c) Efficiently
d) Ability
Answer: Capable

18. What is the noun form of the word 'Brief'?

a) Briefly
b) Briefness
c) Brevity
d) Briefing
Answer: Brevity

19. Fill in the blank with the appropriate preposition: "She is proficient ________ English."

a) at
b) in
c) with
d) on
Answer: in

20. Change the narrative style: He said, "I am unwell."

a) He said that he was unwell.
b) He said that he is unwell.
c) He told that he was unwell.
d) He says that he was unwell.
Answer: He said that he was unwell.

We hope সমাজসেবা, যুব উন্নয়ন, ১৯ তম নিবন্ধন, প্রাইমারি প্রধান শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা প্রস্তুতি। কমপক্ষে ১২ পেতে হবে these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report