Exams Study Jobs Teachers Shop

ইংরেজি এর গুরুত্বপূর্ণ ২০ টি নৈবিত্তিক

English Lesson 20 Questions By Dhaka Central University

ইংরেজি এর গুরুত্বপূর্ণ ২০ টি নৈবিত্তিক For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Choose the correct sentence.

a) He is senior than me.
b) He is senior to me.
c) He is senior from me.
d) He is senior over me.
Answer: He is senior to me.

2. Choose the correct spelling.

a) Accomodation
b) Acommodation
c) Accommodation
d) Accommadation
Answer: Accommodation

3. Scarcely had he arrived ___ it began to rain.

a) than
b) when
c) then
d) while
Answer: when

4. Which word is a synonym of Prudent?

a) Careless
b) Wise
c) Foolish
d) Rash
Answer: Wise

5. The antonym of Benevolent is—

a) Kind
b) Cruel
c) Generous
d) Helpful
Answer: Cruel
Explanation: **৬. Choose the correct passive voice of: They have completed the work. ** ক. The work completed by them. খ. The work has been completed by them. গ. The work had been completed by them. ঘ. The work is completed by them.

6. "A man of few words" means—

a) Talkative
b) Silent
c) Reserved
d) Honest
Answer: Reserved

7. Which one is an abstract noun?

a) Beauty
b) Table
c) Garden
d) Teacher
Answer: Beauty

8. If I ___ you, I would accept the offer.

a) am
b) was
c) were
d) be
Answer: were

9. "At sixes and sevens" means—

a) Well organized
b) In confusion
c) Very happy
d) In danger
Answer: In confusion

10. He is addicted ___ gambling.

a) with
b) in
c) to
d) for
Answer: to

11. Which sentence is correct?

a) Neither of the boys are present.
b) Neither of the boys is present.
c) Neither of the boys were present.
d) Neither boys is present.
Answer: Neither of the boys is present.

12. The plural of Curriculum is—

a) Curriculums
b) Curriculumes
c) Curricula
d) Curriculae
Answer: Curricula

13. One who compiles a dictionary is called—

a) Biographer
b) Lexicographer
c) Choreographer
d) Calligrapher
Answer: Lexicographer

14. Choose the correctly punctuated sentence.

a) He said, "Honesty is the best policy."
b) He said "Honesty is the best policy".
c) He said; "Honesty is the best policy."
d) He said: Honesty is the best policy.
Answer: He said, "Honesty is the best policy."

15. The correct narration of He said, "I am busy." is—

a) He said that I was busy.
b) He said that he was busy.
c) He said he is busy.
d) He said that he has been busy.
Answer: He said that he was busy.

16. Which one is an intransitive verb?

a) Write
b) Build
c) Sleep
d) Kill
Answer: Sleep

17. The word Ubiquitous means—

a) Rare
b) Present everywhere
c) Unknown
d) Invisible
Answer: Present everywhere

18. He is ___ M.A. in English.

a) a
b) an
c) the
d) No article
Answer: an

19. Which sentence is grammatically correct?

a) Each of the students have a book.
b) Each of the students has a book.
c) Each of the students are having a book.
d) Each students has a book.
Answer: Each of the students has a book.

20. Choose the correct sentence.

a) No sooner did the train arrive when it started raining.
b) No sooner had the train arrived than it started raining.
c) No sooner the train had arrived than it started raining.
d) No sooner had the train arrived when it started raining.
Answer: No sooner had the train arrived than it started raining.

We hope ইংরেজি এর গুরুত্বপূর্ণ ২০ টি নৈবিত্তিক these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report