Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

নার্স/মিডওয়াইফ নিয়োগের প্রস্তুতি

General Knowledge 10 Questions By Manikganj Nursing College

নার্স/মিডওয়াইফ নিয়োগের প্রস্তুতি For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. বাংলাদেশের রাজধানী কোথায়?

a) ঢাকা

b) রাজশাহী

c) বরিশাল

d) বগুড়া

Answer: ঢাকা

2. বাংলাদেশের রুটির ঝুড়ি বলা হয় কোন অঞ্চলকে

a) রাজশাহী

b) বগুড়া

c) পঞ্চগড়

d) পাবনা

Answer: পঞ্চগড়

3. ২০৩০ সালের ফিফা বিশ্বকাপের কততম আসর হবে?

a) ২৩

b) ২৪

c) ২৫

d) ২২

Answer: ২৪

4. ২০২৬ ফিফা বিশ্বকাপ জয়ী হয় কোন দেশ?

a) আর্জেন্টিনা

b) ফান্স

c) ইংল্যান্ড

d) স্পেন

Answer: স্পেন

5. বাংলাদেশের বর্তমানে স্বাস্থ্যমন্ত্রীর নাম কি?

a) সরদার সাখাওয়াত হোসেন বকুল

b) এম.এ মুহিত

c) তারেক রহমান

d) সালাউদ্দিন আহমেদ

Answer: সরদার সাখাওয়াত হোসেন বকুল

6. মুক্তিযুদ্ধের সময় বাংলাদেশ কতটি সেক্টরে বিভক্ত ছওল

a) ১০টি

b) ৯টি

c) ১১টি

d) ১২টি

Answer: ১১টি

7. আন্তর্জাতিক মিডওয়াইফ দিবস কত তারিখে?

a) ৫ মে

b) ১২ মে

c) ৪ মে

d) ৬ মে

Answer: ৫ মে

8. পেঁয়াজ উৎপাদনে শীর্ষে জেলা কোনটি?

a) বগুড়া

b) পাবনা

c) সিরাজগঞ্জ

d) রাজশাহী

Answer: পাবনা

9. পাখি ছারা দোয়েল কোনটির জাত?

a) গম

b) তুলা

c) চা

d) তামাক

Answer: গম

10. কক্সবাজারের দৈর্ঘ্য কত?

a) ২২০ কি.মি

b) ১২০ কি.মি

c) ৩২০কি.মি

d) ৪২০ কি.মি

Answer: ১২০ কি.মি

We hope নার্স/মিডওয়াইফ নিয়োগের প্রস্তুতি these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha