Exams Study Jobs Teachers Shop

Hsc exam

HSC Exam 10 Questions By Tajpur degree clg

Hsc exam For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. "অপরিচিতা" গল্পে কল্যাণীর বাবার নাম কি?* *

a) শম্ভুনাথ সেন* ✅ *
b) বিনুদা* *
c) হরিশ*
d) মামা*
Answer: শম্ভুনাথ সেন* ✅ *
Explanation: শম্ভুনাথ সেন* ✅

2. "আমার পথ" প্রবন্ধে কাজী নজরুল ইসলাম কিসের বিরোধিতা করেছেন?*

a) ধর্ম*
b) অন্ধ অনুকরণ* ✅
c) শিক্ষা*
d) সাহিত্য
Answer: ধর্ম*
Explanation: অন্ধ অনুকরণ* ✅

3. "বিলাসী" গল্পের লেখক কে?* *

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর*
b) শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়*
c) বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়* *
d) মানিক বন্দ্যোপাধ্যায়*
Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর*
Explanation: শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়*

4. "সোনার তরী" কবিতায় "সোনার তরী" প্রতীক হিসেবে কিসের?*

a) সম্পদ*
b) মৃত্যু*
c) কাল*
d) প্রকৃতি*
Answer: সম্পদ*
Explanation: প্রকৃতি*

5. "বিদ্রোহী" কবিতার কবি কে?*

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর*
b) কাজী নজরুল ইসলাম* ✅
c) জসীমউদ্দীন*
d) সুকান্ত ভট্টাচার্য
Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর*
Explanation: কাজী নজরুল ইসলাম* ✅

6. আঠারো বছর বয়স" কবিতায় কবি এই বয়সকে কিসের সাথে তুলনা করেছেন?*

a) ফুল*
b) ঝড়* ✅
c) নদী*
d) পাখি
Answer: ফুল*
Explanation: ঝড়* ✅

7. "তাহারেই পড়ে মনে" কবিতার কবি কে?* *

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর* *
b) সুফিয়া কামাল* ✅
c) কামিনী রায়*
d) সিকান্দার আবু জববার
Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর* *
Explanation: সুফিয়া কামাল* ✅

8. "মানব-কল্যাণ" প্রবন্ধের লেখক কে?*

a) মুহম্মদ জাফর ইকবাল*
b) কাজী নজরুল ইসলাম*
c) মোতাহের হোসেন চৌধুরী
d) শামসুর রাহমান
Answer: মুহম্মদ জাফর ইকবাল*
Explanation: মোতাহের হোসেন চৌধুরী

9. **Question: "আহ্বান" গল্পের লেখক কে?*

a) বিভূতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়* ✅ *
b) তারাশঙ্কর বন্দ্যোপাধ্যায়*
c) মানিক বন্দ্যোপাধ্যায়*
d) শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
Answer: বিভূতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়* ✅ *
Explanation: বিভূতিভূষণ বন্দ্যোপাধ্যায়* ✅ *

10. সাম্যবাদী" কবিতার কবি কে?*

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর* *
b) কাজী নজরুল ইসলাম* ✅
c) সুকান্ত ভট্টাচার্য*
d) শামসুর রহমান
Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর* *
Explanation: কাজী নজরুল ইসলাম* ✅

We hope Hsc exam these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report