Exams Study Jobs Teachers Shop

Literary Titles and Authors

BCS Exam 15 Questions By BCS Preli Preparation

Literary Titles and Authors For those studying or preparing for, this page contains 15 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Who is the Father of English Sacred Song?

a) Christopher Marlowe
b) Dante
c) Francies Bacon
d) Caedmon
Answer: Caedmon

2. Father of Learning____?

a) Caedmon
b) Bede
c) Cynewulf
d) King Alfred
Answer: Bede

3. Father of Modern English Prose_____?

a) Choucer
b) Niccolo Machiavelli
c) King Alfred
d) Francis Bacon
Answer: Francis Bacon
Explanation: Father of Modern English Prose--- Bacon. Father of English Prose--- King Alfred ( এটা অপশনে না থাকলে John Wycliffe হবে)

4. Father of the Italian Language___?

a) Edmund Spenser
b) Petrak
c) Dante
d) Nicholas
Answer: Dante

5. Father of English Comedy____?

a) Chaucer
b) William Shakespear
c) Niccolo Machiavelli
d) Nicholas Udall
Answer: Nicholas Udall
Explanation: Father of English Comedy-- Nicholas Udall; Father of English Comedy of Humours--- Ben Jonson; Father of English Realistic Comedy--- Ben Jonson

6. Father of English Poetry_____?

a) Edmund Spenser
b) Christopher Marlowe
c) John Wycliffe
d) Francis Bacon
Answer: Edmund Spenser
Explanation: 1st Father of English Poetry-- Chaucer ; 2nd Father of English Poetry-- Edmund Spenser

7. Father of Modern Political Science_____?

a) Nicholus Udall
b) Dante Alighieri
c) Niccolo Machiavelli
d) George Orwell
Answer: Niccolo Machiavelli

8. Father of Tragedy/ True Founder of English Drama______

a) William Shakespeare
b) Christopher Marlowe
c) George Orwell
d) Geoffrey Chaucer
Answer: Christopher Marlowe
Explanation: Source: A gateway to English Literature

9. Father of English Prose_____?

a) Francis Bacon
b) John Wycliffe
c) Dante
d) Nicholas Udall
Answer: John Wycliffe

10. Father of English Essay____?

a) Francis Bacon
b) Sir philop Sidney
c) G.B. Shaw
d) Spenser
Answer: Francis Bacon
Explanation: Francis Bacon --Father of Experimental Science, Father of Empiricism

11. Father of English Revenge Tragedy____?

a) Edmund Spenser
b) William Shakespeare
c) Thomas Kyd
d) Thomas Nashe
Answer: Thomas Kyd
Explanation: The Spanish Tragedy-- famous tragedy of Thomas Kyd

12. Father/ Founder of English Prose____?

a) King Alfred the Great
b) Bacon
c) John Wycliffe
d) Dante
Answer: King Alfred the Great

13. Father of English Drama_____?

a) Christopher Marlowe
b) Thomas Kyd
c) William Shakespeare
d) William Blake
Answer: William Shakespeare

14. Father of English Realistic Comedy _____?

a) William Shakespeare
b) William Blake
c) Ben Jonson
d) None
Answer: Ben Jonson
Explanation: Ben Jonson is the 2nd most important dramatist after W. Shakespeare (Source: A gateway to English literature)

15. Father of Modern English Criticism____?

a) John Milton
b) Ben Jonson
c) John Dryden
d) Dr. Samuel Johnson
Answer: John Dryden

We hope Literary Titles and Authors these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report