Exams Study Jobs Teachers Shop

Model Test -14

Primary Exam 21 Questions By Job Preparation

Model Test -14 For those studying or preparing for, this page contains 21 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. IMF এর সদর দপ্তর কোথায় অবস্থিত

a) ওয়াশিংটন ডিসি
b) জেনেভা
c) লিওঁ
d) প্যারিস
Answer: ওয়াশিংটন ডিসি

2. সলোমন দ্বীপপুঞ্জ কোন মহাসাগরে অবস্থিত

a) ভারত মহাসাগর
b) আটলান্টিক মহাসাগর
c) প্রশান্ত মহাসাগর
d) কোনটিই নয়
Answer: প্রশান্ত মহাসাগর

3. বাংলাদেশ সিভিল সার্ভিস বিসিএস ক্যাডার সংখ্যা কত

a) ২৬
b) ২৭
c) ২৮
d) ২৯
Answer: ২৬

4. মাত্র একটি সংসদীয় আসন

a) ঝালুকাটি
b) মেহেরপুর
c) রাঙ্গামাটি
d) লক্ষ্মীপুর
Answer: রাঙ্গামাটি

5. I always take an umbrella ____ its rains

a) Rang
b) Rung
c) Ranged
d) Runged
Answer: Rung

6. বার আউলিয়ার দেশ

a) ঢাকা
b) সিলেট
c) চট্টগ্রাম
d) মেহেরপুর
Answer: চট্টগ্রাম

7. CNN কোন দেশের সংবাদ সংস্থা

a) যুক্তরাষ্ট্র
b) যুক্তরাজ্য
c) চীন
d) জাপান
Answer: যুক্তরাষ্ট্র

8. কোনটি QUAD এর সদস্য দেশ নয়?

a) জাপান
b) ভারত
c) ফিলিপাইন
d) যুক্তরাষ্ট্র
Answer: ফিলিপাইন

9. শব্দের মূলকে কি বলে

a) পদ
b) বিভক্তি
c) প্রকৃতি
d) কোনটিই নয়
Answer: প্রকৃতি

10. কোন দেশটি পারমাণবিক শক্তিধর দেশ নয়

a) যুক্তরাষ্ট্র
b) ভারত
c) পাকিস্তান
d) জার্মানি
Answer: জার্মানি

11. আলপিন কোন ভাষার শব্দ

a) চীনা
b) ফারসি
c) ফরাসি
d) পর্তুগিজ
Answer: পর্তুগিজ

12. কোনটি সবচেয়ে ছোট সংখ্যা

a) ২/১১
b) ৩/১১
c) ২/১৩
d) ৪/১৫
Answer: ২/১৩

13. ৫ মিটারের কত শতাংশ ৫ সেন্টিমিটার?

a) ১%
b) ০.১%
c) ১০%
d) ১১%
Answer: ১%

14. কোনটি অপারেটিং সিস্টেম নয়

a) C
b) CP/M
c) DOS
d) XENIX
Answer: C

15. IP-V6 এড্রেস কত বিটের?

a) ১২৮
b) ১২
c) ৩২
d)
Answer: ১২৮

16. ০.৪×০.০২×০.০৮=?

a) ০.৬৪
b) ০.০০০৬৪
c) ০.০৬৪
d) ৬.৪০
Answer: ০.০০০৬৪

17. কোন বানান টি শুদ্ধ

a) Achievement
b) Achievment
c) Acheivment
d) Achivement
Answer: Achievement

18. সবুজপত্র প্রকাশিত হয় কত সালে?

a) ১৯০৯
b) ১৯১৪
c) ১৯১৫
d) ১৯২১
Answer: ১৯১৪

19. John Smith is good ____ Mathematics.

a) At
b) On
c) Of
d) With
Answer: At

20. He insisted ____ there.

a) On my going
b) Over going
c) Is to go
d) To go
Answer: On my going

21. ১+৫+৯+...........+৮১ =?

a) ৯৬১
b) ৭৬১
c) ৮৬১
d) ৬৬১
Answer: ৮৬১
Explanation:

We hope Model Test -14 these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report