Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

মডেল টেস্ট -০৫

Multiple Subjects 20 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

মডেল টেস্ট -০৫ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. সাধু ভাষায় কোন বাক্যটি শুদ্ধ?

a) এখানে সে ফিরে আসেনি

b) তিনি মূর্ছিত হয়ে পড়েছেন

c) সে আসিবে বলিয়া ভরসাও করিতেছি না

d) তুমি তার কথা বিশ্বাস করো না

Answer: সে আসিবে বলিয়া ভরসাও করিতেছি না

2. 'উভয় কুল রক্ষা' অর্থে ব্যবহৃত প্রবচন কোনটি?

a) কারো পৌষ মাস, কারো সর্বনাশ

b) চাল না চুলো, ঢেঁকি না কুলো

c) সাপও মরে, লাঠিও না ভাঙ্গে

d) বোঝার উপর শাকের আঁটি

Answer: সাপও মরে, লাঠিও না ভাঙ্গে

3. 'জঙ্গম' এর শব্দার্থ কোনটি?

a) প্রচণ্ড যুদ্ধ

b) গতিশীল

c) নিবিড় বন

d) সম্মিলন

Answer: গতিশীল

4. 'অসির চেয়ে মসি বড়'- এক্ষেত্রে 'মসি' কোন ভাবগত অর্থে ব্যবহৃত হয়েছে?

a) মরণাস্ত্র পরিচালনার কৌশল

b) লেখনী ধারা

c) জ্ঞানীর লেখনী

d) জ্ঞানীর জ্ঞান

Answer: জ্ঞানীর লেখনী

5. কোনো বর্ণ বিশেষের লোপ বুঝাতে কোন চিহ্ন বসে?

a) কমা

b) উদ্ধরণ

c) বন্ধনী

d) ইলেক বা লোপ চিহ্ন

Answer: ইলেক বা লোপ চিহ্ন

6. বিভক্তিযুক্ত শব্দ ও ধাতুকে বলে-

a) শব্দ

b) কারক

c) পদ

d) ক্রিয়াপদ

Answer: পদ

7. কোনটি শুদ্ধ?

a) বিদ্যান ব্যক্তিরা দারিদ্রতার শিকার হন

b) বিদ্বান ব্যক্তিরা দারিদ্র্যের শিকার

c) বিদ্যান ব্যক্তিরা দারিদ্র্যতার শিকার হন

d) বিদ্বান ব্যক্তিরা দারিদ্রের স্বীকার হন

Answer: বিদ্বান ব্যক্তিরা দারিদ্র্যের শিকার

8. 'আনন্দ' এর সমার্থক শব্দ নয়-

a) উচ্ছ্বাস

b) উল্লাস

c) স্ফুরণ

d) শ্রান্তি

Answer: শ্রান্তি

9. 'শ্বেতবস্ত্র' শব্দটি কোন সমাস?

a) দ্বিগু সমাস

b) কর্মধারয় সমাস

c) তৎপুরুষ সমাস

d) অব্যয়ীভাব সমাস

Answer: কর্মধারয় সমাস

10. দীর্ঘস্থায়ী দুঃখকে কোন বাগধারা দিয়ে প্রকাশ করা হয়?

a) ভাসুর ভাদ্রবৌ সম্পর্ক

b) ঢেঁকির কচকচি

c) মাছের মার পুত্রশোক

d) রাবণের চিতা

Answer: রাবণের চিতা

11. My brother has no interest....music.

a) for

b) in

c) with

d) at

Answer: in

12. কোনটি শুদ্ধ বাক্য?

a) It rained for three days.

b) He is my elder teacher.

c) Grammar is better servant than master.

d) While he was walking in the garden a snake bite him.

Answer: While he was walking in the garden a snake bite him.

13. He pleases us বাক্যটির passive form হচ্ছে -

a) We were pleased with him.

b) We are pleased by him.

c) We are pleased with him.

d) We will be pleased by him.

Answer: We are pleased with him.

14. What is wanted by him? বাক্যের পরিবর্তিত voice হচ্ছে -

a) What do he want?

b) What did he want?

c) What does he want?

d) What is he want?

Answer: What does he want?

15. I want him to do it.

a) I want it be done.

b) I want him to be done it.

c) I wanted him to be done.

d) I want him it to do.

Answer: I want it be done.

16. নিচের কোন বাক্যটি শুদ্ধ?

a) We write by ink.

b) An Akbar is not born in every age.

c) More he gets, more he wants.

d) He got the work by doing.

Answer: We write by ink.

17. You are not amenable......reasons.

a) from

b) of

c) into

d) to

Answer: to

18. He said, "I am reading".

a) He said that he has reading.

b) He said that he is reading.

c) He said that he had reading.

d) He said that he was reading.

Answer: He said that he was reading.

19. Might শব্দটির Adjective নিচের কোনটি?

a) Mighteous

b) Mighty

c) Mightful

d) Mightier

Answer: Mighty

20. Quarrel শব্দের synonym হচ্ছে -

a) Agreement

b) Reconciliation

c) Peace

d) Dispute

Answer: Dispute

We hope মডেল টেস্ট -০৫ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha