Exams Study Jobs Teachers Shop

পরীক্ষা নং ১৬

Multiple Subjects 10 Questions By nazmunnaherasha30@gmail.com

পরীক্ষা নং ১৬ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কৃদন্ত পদের পূর্ববর্তী পদকে কি বলে?

a) উপপদ
b) প্রাতিপদিক
c) প্রপদ
d) পূর্বপদ
Answer: উপপদ

2. তোমার নাম কি? এখানে"কি" কোন প্রকার পদ?

a) প্রশ্নবাচক
b) অব্যয়
c) সর্বনাম
d) বিশেষণ
Answer: সর্বনাম

3. সরল এর বিপরীত শব্দ নয়

a) কুটিল
b) জটিল
c) বক্র
d) গরল
Answer: গরল

4. Rank শব্দের পারিভাষিক শব্দ

a) পদ
b) পদমর্যাদা
c) মাত্রা
d) উচ্চতা
Answer: পদমর্যাদা

5. The phrase " Achilles heel" means

a) A strong point
b) A strong solution
c) A weak point
d) A permanent solution
Answer: A weak point

6. He does not adhere ___ any principle

a) By
b) On
c) At
d) To
Answer: To

7. "বুক তার বাংলাদেশের হৃদয় " কাব্যগ্রন্থ রচয়িতা কে?

a) সৈয়দ শামসুল হক
b) শামসুর রহমান
c) হাসান হাফিজুর রহমান
d) আহসান হাবিব
Answer: শামসুর রহমান

8. The train is running ___ forty miles an hour.

a) On
b) To
c) At
d) For
Answer: At

9. He divided the money _____ the two children.

a) Between
b) Over
c) Among
d) In between
Answer: Between

10. No one can _____ that he is clever.

a) Defy
b) Deny
c) Admire
d) Denounce
Answer: Deny

We hope পরীক্ষা নং ১৬ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report