Exams Study Jobs Teachers Shop

১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ২০]

Multiple Subjects 20 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ২০] For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. ব্যাসবাক্যটির সমাস নির্ণয় করুন। কাজলের মতো কালো-

a) উপমিত কর্মধারয়
b) মধ্যপদলোপী বহুব্রীহি
c) উপমান বহুব্রীহি
d) উপমান কর্মধারয়
Answer: উপমান কর্মধারয়

2. 'কুল' শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি?

a) গোত্র
b) কিনারা
c) তীর
d) তট
Answer: গোত্র

3. এ ব্যাপারে আমার কোনো হাত নেই- এই বাক্যে 'হাত' কি অর্থে ব্যবহৃত হয়েছে?

a) হস্ত
b) দক্ষতা
c) প্রভাব
d) আয়ত্তে আনা
Answer: প্রভাব

4. 'ধরি মাছ না ছুঁই পানি'- এর সমার্থক প্রবাদ কোনটি?

a) কাঁচায় না নোয়ালে বাঁশ, পাকলে করে ঠাস ঠাস
b) যাতে সাপও মরে লাঠিও না ভাঙ্গে
c) রাধিকা সুন্দরীর স্বামী সোহাগ
d) সাপের হাঁচি বেদেয় চেনে
Answer: যাতে সাপও মরে লাঠিও না ভাঙ্গে

5. 'একই সময়ে বর্তমান' এ বাক্যের এক কথায় প্রকাশ হলো-

a) সমসাময়িক
b) যুগপৎ
c) সতীর্থ
d) যুগল
Answer: সমসাময়িক

6. কুঁড়ে স্বভাব কোন বাগধারা দ্বারা বোঝানো হয়?

a) ঊনপঞ্চাশ বায়ু
b) আঠারো মাসে বছর
c) অকাল কুষ্মাণ্ড
d) অল্প বিদ্যা ভয়ঙ্করী
Answer: আঠারো মাসে বছর

7. 'প্রসন্ন' এর বিপরীত শব্দ -

a) বিপন্ন
b) আসন্ন
c) প্রতিপন্ন
d) বিষণ্ন
Answer: বিষণ্ন

8. কর্মধারয় সমাসে কোন পদ প্রধান?

a) পূর্বপদ
b) পরপদ
c) উভয় পদ
d) অন্য পদ
Answer: পরপদ

9. আলোয় আঁধার কাটে- বাক্যে 'আলোয়' শব্দটি কোন কারকে কোন বিভক্তি?

a) অধিকরণে ৭মী
b) করণে ৭মী
c) অপাদানে ৭মী
d) কর্তায় ৭মী
Answer: করণে ৭মী

10. কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) মরিচিকা
b) মরিচীকা
c) মরীচিকা
d) মরীচীকা
Answer: মরীচিকা

11. The intellectual cannot live.....the margins of society.

a) beyond
b) against
c) before
d) inside
Answer: beyond

12. 'Out and out' phrase টির অর্থ -

a) Costly
b) Briefly
c) Thoroughly
d) Partially
Answer: Thoroughly

13. 'Latent' শব্দটির Synonym হচ্ছে -

a) Conspicuous
b) Concealed
c) Evident
d) Visible
Answer: Concealed

14. He is.....European.

a) an
b) the
c) a
d) none
Answer: a

15. নিচের কোন বাক্যটি শুদ্ধ?

a) I saw his pulse.
b) I felt his pulse.
c) I found his pulse.
d) I examined his pulse.
Answer: I felt his pulse.

16. 'Do not open the door' বাক্যটির passive form হচ্ছে -

a) Let not the door open.
b) Let not the door be opened.
c) Let not the door be open.
d) Let not the door opened.
Answer: Let not the door be opened.

17. He said to me, "Which book do you want?" বাক্যের indirect speech হচ্ছে -

a) He asked me which book I wanted.
b) He asked to me which book I wanted.
c) He said me which book I wanted.
d) He said to me which book I wanted.
Answer: He asked me which book I wanted.

18. Karim as well as Nayeem.....praise.

a) are deserying
b) deserve
c) deserves
d) is deserving
Answer: deserves

19. কোনটি পুংলিঙ্গ?

a) Girl
b) Goose
c) Man
d) Mare
Answer: Man

20. This ring is made of gold. বাক্যে gold শব্দটি কোন প্রকারের noun?

a) Common noun
b) Collective noun
c) Material noun
d) Abstract noun
Answer: Material noun

We hope ১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ২০] these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report