Exams Study Jobs Teachers Shop

১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ১৪]

Multiple Subjects 27 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ১৪] For those studying or preparing for, this page contains 27 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) পুরষ্কার
b) পরিস্কার
c) তিরস্কার
d) প্রতিস্টান
Answer: তিরস্কার

2. 'যা সাধারণের মধ্যে দেখা যায় না '- এর এককথায় প্রকাশ কোনটি?

a) অনন্য রকম
b) অসাধারণ
c) সাধারণ
d) অন্যন্য সাধারণ
Answer: অসাধারণ

3. 'দুধের মাছি' বাগধারাটির সঠিক অর্থ-

a) সুসময়ের বন্ধু
b) কপট ব্যক্তিত্ব
c) শত্রু
d) শ্রমবিমুখ
Answer: সুসময়ের বন্ধু

4. ব্রাত্য শব্দের সমার্থক-

a) পতিত
b) ব্যত্যয়
c) ব্যূহ
d) ব্রত
Answer: পতিত

5. ত্রিভুজ কোন সমাস?

a) দ্বন্দ্ব
b) বহুব্রীহি
c) কর্মধারয়
d) দ্বিগু
Answer: দ্বিগু

6. বাংলা ভাষায় অর্ধতৎসম শব্দগুলো এসেছে কোন ভাষা থেকে?

a) সংস্কৃত
b) ফার্সি
c) পর্তুগিজ
d) ল্যাটিন
Answer: সংস্কৃত

7. কোনটি সমার্থক শব্দ নয়?

a) সন্দেশ
b) সংবাদ
c) বার্তা
d) গুজব
Answer: গুজব

8. 'মরি মরি! কি সুন্দর প্রভাতের রূপ'- বাক্যে 'মরি মরি' কোন শ্রেণীর অব্যয়?

a) সমন্বয়ী
b) অনন্বয়ী
c) পদান্বয়ী
d) অনুকার
Answer: অনন্বয়ী

9. 'ওজন বুঝে চলা' বাগধারার অর্থ-

a) আত্মসম্মান রক্ষা করা
b) পক্ষপাতদুষ্ট
c) পৃষ্ঠপোষককে সমর্থন
d) অন্যের অনুকরণ
Answer: আত্মসম্মান রক্ষা করা

10. কোন পদটি রূপক কর্মধারয় সমাস নয়?

a) যৌবনবন
b) ক্ষুধানল
c) জীবনপ্রদীপ
d) যুবজানি
Answer: যুবজানি

11. Now a days many villages are lit...electricity.

a) by
b) with
c) from
d) on
Answer: with

12. My uncle has three sons......work in the same office.

a) all of them
b) who all
c) they all
d) all of whom
Answer: all of whom

13. I waited until the plane......

a) did not take off
b) took off
c) had not off
d) had taken off
Answer: took off

14. "Let me write a letter". Passive form is-

a) Let a letter write by me.
b) Let a letter to written by me.
c) Let a letter to write by me.
d) Let a letter is written by me.
Answer: Let a letter to written by me.

15. I have shut the door lest a thief....enter into my room.

a) may
b) could
c) would
d) should
Answer: should

16. The adverb form of the word 'heart' is-

a) heartened
b) heartily
c) hearty
d) heartening
Answer: heartily

17. Are you doing anything special......the weekend?

a) in
b) for
c) at
d) on
Answer: at

18. লোভে পাপ, পাপে মৃত্যু। এর ইংরেজি অনুবাদ -

a) Greed leads to sin and to death.
b) Greed leaded to sin and to death.
c) Greed leading to sin and to death.
d) Greed leads to sin and death.
Answer: Greed leads to sin and to death.

19. He is a better worker than I. Here "better" is a/an-

a) adverb
b) verb
c) noun
d) adjective
Answer: adjective

20. A person leaves his or her country to settle in another country-

a) Foreigner
b) Traveler
c) Emigrant
d) Immigrant
Answer: Emigrant

21. ৫ উপাদানবিশিষ্ট একটি প্রদত্ত সেটের উপসেটের সংখ্যা হবে-

a) ২০
b) ২৫
c) ২৮
d) ৩২
Answer: ৩২

22. যদি x + 3y = 40 এবং y = 3x হয়, তবে y =?

a) 6
b) 12
c) 8
d) 10
Answer: 12

23. ১০০৮ সংখ্যাটির কয়টি ভাজক আছে?

a) ৩০
b) ২৮
c) ২৬
d) ২৫
Answer: ৩০

24. দুটি সংখ্যার বর্গের সমষ্টি 13 এবং সংখ্যা দুটির গুণফল 6 হলে সংখ্যা দুটির বর্গের অন্তর কত?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Answer: 5

25. একটি সোনার গহনার ওজন ১৬ গ্রাম। এতে সোনা ও তামার অনুপাত ৩ : ১। এতে কি পরিমাণ সোনা মেশালে অনুপাত ৪ : ১ হবে?

a) ৮ গ্রাম
b) ৬ গ্রাম
c) ৩ গ্রাম
d) ৪ গ্রাম
Answer: ৪ গ্রাম

26. বৃত্তের পরিধি ও ব্যাসের অনুপাত -

a)
b) ২২/৭
c) ২৫/৯
d) প্রায় ৫
Answer: ২২/৭

27. একটি ত্রিভুজাকৃতি ক্ষেত্রের ক্ষেত্রফল ৮৪ বর্গগজ। ত্রিভুজটির শীর্ষবিন্দু হতে ভূমির ওপর অঙ্কিত লম্বের দৈর্ঘ্য ১২ গজ হলে ভূমির দৈর্ঘ্য কত?

a) ১০ গজ
b) ১২ গজ
c) ১৪ গজ
d) ৭ গজ
Answer: ১৪ গজ

We hope ১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ১৪] these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report