Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

Head Teacher Model test-04

Multiple Subjects 20 Questions By Dhaka University

Head Teacher Model test-04 For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. In which sentence, the gerund is the object of the verb?

a) I love eating apples.

b) Cleaning is his favourite pastime

c) eating is his hobby.

d) Rani was tired of working.

Answer: I love eating apples.

2. He carefully investigated ____the case.

a) into

b) at

c) to

d) no preposition required.

Answer: no preposition required.

3. পঞ্চবার্ষিক পরিকল্পনা প্রণয়ন করে কোন সংস্থা?

a) প্রধানমন্ত্রী কার্যালয়

b) পরিকল্পনা কমিশন

c) জাতীয় রাজস্ব বোড

d) অর্থ বোড

Answer: পরিকল্পনা কমিশন

4. ইউসুফ জোলেখা প্রণয় কাব্যটি অনুবাদ করেছেন ?

a) দৈালত কাজী

b) শাহ মুহাম্মদ সগীর

c) আজম শাহ

d) মাগন ঠাকুর

Answer: শাহ মুহাম্মদ সগীর

5. আমূল শব্দের ব্যাস বাক্য কোনটি?

a) নয় মূল

b) মূল থেকে

c) মূল পর্যন্ত

d) ন মূল

Answer: মূল পর্যন্ত

Explanation: আমূল=অব্যায়ীভাব সমাস।

6. নবান্ন নাটক টি লিখেছেন -

a) অমৃতলাল বসু

b) সাঈদ আহমেদ

c) নুরুল মোমেন

d) বিজন ভট্টাচার্য

Answer: বিজন ভট্টাচার্য

7. Which is the most common position of the appendix?

a) Pre-ileal

b) Post-ileal

c) Retro-cecal

d) Sub-cecal

Answer: Retro-cecal

8. "মসিয়া” শব্দের অর্থ কী?

a) শোক বা আহাজারি

b) বেদনা মিশ্রিত কাব্য

c) শোক কাব্য

d) দুঃখ

Answer: শোক কাব্য

Explanation: মসিয়া আরবি শব্দ যার অর্থ শোক কাব্য

9. কাজী নজরুল ইসলামের গল্পগ্রন্থ হলো -

a) বাঁধন হারা

b) রিক্তের বেদন

c) মৃত্যু ক্ষুধা

d) কুহেলিকা

Answer: রিক্তের বেদন

Explanation: বাঁধন হারা ,মৃত্যুক্ষুধা,কুহেলিকা হল উপন্যাস।

10. কোন অনুচ্ছেদে নির্বাচন কমিশনের দাীয়ত্বরে কথা বলা আছে?

a) ১১৮

b) ১১৯

c) ১২১

d) ১২৩

Answer: ১১৯

Explanation: ১১৮- নির্বাচন কমিশন প্রতিষ্ঠা।

11. Translate into English,"এমন দেশটি কোথাও খুজে পাবে নাকো তুমি।”

a) you will never find such a country no where.

b) No where you will find such as a country.

c) No where will you find such a country.

d) You will find a country like this no where.

Answer: No where will you find such a country.

12. রবীন্দ্রনাখ ঠাকুরের লেখা সর্বশেষ গল্প কোনটি?

a) শাস্তি

b) পোস্টমাস্টার

c) মুসলমানীর গল্প

d) সমাপ্তি

Answer: মুসলমানীর গল্প

13. বাংলাদেশে বিশেষ ক্ষমতা আইন কত সালে প্রণীত হয়?

a) 1974

b) 1979

c) 1975

d) 1977

Answer: 1974

14. An___sweet flower was found on the plant.

a) unusually

b) unreal

c) unclear

d) unequeal

Answer: unusually

15. একটি রম্বসের কর্ণদ্বয়ের দৈঘ্য ১৫ সেন্টিমিটার এবং ৮ সেন্টিমিটার হলে রম্বসের ক্ষেত্রফল কত?

a) 80

b) 100

c) 60

d) 120

Answer: 60

16. ”লোভ পরিত্যাগ কত,তুমি সুখে থাকবে। বাক্যটি -

a) সরল বাক্য

b) নির্দেশক বাক্য

c) যৌগিক বাক্য

d) জটিল বাক্য

Answer: যৌগিক বাক্য

17. b^x=64 হলে X এর মান কত ?

a) logb^x

b) b^64

c) logx

d) logb^64

Answer: logb^64

18. মাদার তেরেসার জন্মস্থান কোথায় ?

a) সার্বিয়া

b) ইতালি

c) মেসিডোনিয়া

d) আলবেনিয়া

Answer: মেসিডোনিয়া

19. শবনম শব্দের অর্থ কী ?

a) আকাশের তারা

b) নয়ন

c) পূণিমার আলো

d) ভোরের শিশির

Answer: ভোরের শিশির

Explanation: শবনম ফারসি শব্দ যার অর্থ সকালের শিশির বা শিশির বিন্দু।

20. লিঙ্গান্তর হয় না কোন শব্দটির ?

a) ডাক্তার

b) ধোপা

c) কেরানি

d) নাপিত

Answer: কেরানি

We hope Head Teacher Model test-04 these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha