Exams Study Jobs Teachers Shop

পরীক্ষা নং -১৮

Multiple Subjects 10 Questions By nazmunnaherasha30@gmail.com

পরীক্ষা নং -১৮ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. "কল্লোল" পত্রিকা কত সালে প্রকাশিত হয়?

a) ১৯২২
b) ১৯২৩
c) ১৯৪৫
d) ১৯৪৬
Answer: ১৯২৩

2. ঢাকা থেকে প্রকাশিত হয় কোন পত্রিকা?

a) অরণি
b) পরিচয়
c) নবশক্তি
d) ক্রান্তি
Answer: ক্রান্তি

3. গ্রিক শব্দ কোনটি?

a) তুফান
b) লুঙ্গি
c) কুশন
d) দাম
Answer: দাম

4. 'Obese' means

a) Very fat
b) Ugly
c) Terdy
d) Obnoxious
Answer: Very fat

5. I am not good ____ translation.

a) In
b) About
c) With
d) At
Answer: At

6. Hurry up! We have to go ___ five minutes.

a) In
b) On
c) By
d) For
Answer: In

7. বাংলাদেশের ইক্ষু গবেষণা ইনস্টিটিউট কোথায় অবস্থিত?

a) দিনাজপুর
b) গোপালগঞ্জ
c) পাকশী
d) ঈশ্বরদী
Answer: ঈশ্বরদী

8. ৬০- ৮০ এর মধ্যবর্তী বৃহত্তম ও ক্ষুদ্রতম মৌলিক সংখ্যার অন্তর হবে-

a)
b) ১২
c) ১৮
d) ১৪০
Answer: ১৮

9. যদি একটি কাজ ৯ জন লোক ১২ দিনে করতে পারে, অতিরিক্ত ৩ জন লোক নিয়োগ করলে কাজটি কতদিনে শেষ হবে?

a)
b)
c) ১০
d) ১২
Answer:

10. "prior to "means-

a) After
b) Before
c) Immediately
d) During to period of
Answer: Before

We hope পরীক্ষা নং -১৮ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report