Exams Study Jobs Teachers Shop

পরীক্ষা নং ১৯

Multiple Subjects 10 Questions By nazmunnaherasha30@gmail.com

পরীক্ষা নং ১৯ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. বাংলাদেশে সর্বপ্রথম কোন মহিলা টেস্টটিউব শিশুর মা হন?

a) পারভীন ফাতেমা
b) ফিরোজা বেগম
c) রওশন জাহান
d) কানিজ ফাতিমা
Answer: ফিরোজা বেগম

2. বাংলাদেশ জাতিসংঘের কততম সদস্য?

a) ১৩৬
b) ১৩৭
c) ১৪৪
d) ১৯৫
Answer: ১৩৬

3. কেন্দ্রীয় শহীদ মিনারের স্থপতি কে?

a) তানভীর কবির
b) হামিদুর রহমান
c) হামিদুজ্জামান
d) অস্কার বাদল
Answer: হামিদুর রহমান

4. সেন্টমার্টিন দ্বীপের আয়তন কত বর্গকিলোমিটার?

a)
b) ১০
c) ১৭
d) ১২০
Answer:

5. বাংলাদেশ পরমাণু শক্তি কমিশন গঠিত হয় কত সালে?

a) ১৯৭২
b) ১৯৭৩
c) ১৯৭৫
d) ১৯৯৭
Answer: ১৯৭৩

6. সর্বাপেক্ষা ছোট তরঙ্গ দৈর্ঘ্যের বিকিরণ হচ্ছে -

a) আলফা রশ্মি
b) বিটা রশ্মি
c) গামা রশ্মি
d) রঞ্জন রশ্মি
Answer: গামা রশ্মি

7. মানুষের হৃদপিণ্ড কত প্রকোষ্ঠ বিশিষ্ট?

a)
b)
c)
d)
Answer:

8. বিলিরুবিন তৈরি হয়?

a) পিত্তথলিতে
b) কিডনিতে
c) প্লীহায়
d) যকৃতে
Answer: যকৃতে

9. ৪ টাকায় ৫ টি করে কিনে ৫ টাকায় ৪ টি করে বিক্রি করলে শতকরা কত লাভ হবে?

a) ৪৫%
b) ৪৮.৫০%
c) ৫২.৭৫%
d) ৫৬.২৫%
Answer: ৫৬.২৫%

10. Every driver must be held __ his own actions.

a) Responsible for
b) Responsible to
c) Liable to
d) Blamed for
Answer: Responsible for

We hope পরীক্ষা নং ১৯ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report