Exams Study Jobs Teachers Shop

Special MCQ

NTRCA Exam 20 Questions By Merit Education Family

Special MCQ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ ?

a) ন্যুনতম
b) নূন্যতম
c) ন্যূনতম
d) নুন্যতম
Answer: ন্যূনতম

2. ’মৌমাছি’ কোন সমাস ?

a) কর্মধারয় সমাস
b) বহুব্রীহি সমাস
c) দ্বিগু সমাস
d) অব্যয়ীভাব সমাস
Answer: কর্মধারয় সমাস

3. সৌম্য শব্দের বিপরীত শব্দ কোনটি ?

a) শান্ত
b) সুন্দর
c) কৃষ্ণ
d) উগ্র
Answer: উগ্র

4. বাংলা ভাষায় যতি চিহ্নের প্রচলন করেন কে?

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
b) ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর
c) বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়
d) প্যারিচাঁদ মিত্র
Answer: ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

5. Autonomous’ শব্দের অর্থ –

a) স্বাক্ষর
b) স্বায়ত্তশাসিত
c) সত্যায়িত
d) সংশোধিত
Answer: স্বায়ত্তশাসিত

6. Man has no escape ______ death.

a) before
b) from
c) by
d) in
Answer: from

7. The old man cannot help ______ a cup of tea.

a) take
b) drink
c) to drink
d) having
Answer: having

8. I wish I had seen you before. (Exclamatory)

a) Wow! I seen you before.
b) Had I seen you before!
c) Oh! I seen you before.
d) If I seen you before
Answer: Had I seen you before!

9. Three-fourths of the work ______ finished.

a) have been
b) is
c) are
d) has been
Answer: has been

10. The antonym of the word ‘unique’ is _______.

a) popular
b) common
c) distinctive
d) deciduous
Answer: common

11. একটি লেবু ৪ টাকায় কিনে ৫ টাকায় বিক্রি করলে লাভ –

a) ২৫%
b) ২০%
c) ১০%
d) ৫%
Answer: ২৫%

12. নিচের কোন ভগ্নাংশটি ২/৩ থেকে ছোটো ?

a) ৭/৮
b) ৩/৪
c) ৩/৫
d) ৫/৬
Answer: ৩/৫

13. ৩ বছর পূর্বে মা ও মেয়ের বয়স যথাক্রমে ২৭ বছর ও ২ বছর ছিল। ৫ বছর পর তাদের বয়সের অনুপাত –

a) ৩:২
b) ৭:২
c) ২৭:২
d) ২৭:৫
Answer: ৭:২

14. ১০১ থেকে ২০০ পর্যন্ত মৌলিক সংখ্যা কয়টি?

a) ২১
b) ২৫
c) ৩০
d) ৪৬
Answer: ২১

15. a = 2b = 3c এবং abc = 36 হলে, c এর মান –

a) 2
b) 3
c) 6
d) 12
Answer: 2

16. গারো পাহাড় কোন জেলায় অবস্থিত?

a) চট্টগ্রাম
b) ময়মনসিংহ
c) সিলেট
d) কক্সবাজার
Answer: ময়মনসিংহ

17. HTML – এর পূর্ণরূপ কী ?

a) High Time Made up Language
b) Hyper Test Multi Language
c) Hyper Text Mark up Language
d) High Teller Maximum Language
Answer: Hyper Text Mark up Language

18. সিসমোগ্রাফ কী ?

a) রক্তচাপ মাপক যন্ত্র
b) ভূমিকম্প মাপক যন্ত্র
c) বৃষ্টি মাপক যন্ত্র
d) সমুদ্রের গভীরতা মাপক যন্ত্র
Answer: ভূমিকম্প মাপক যন্ত্র

19. ভাওয়াইয়া’ কোন অঞ্চলের গান?

a) রংপুর
b) রাজশাহী
c) ময়মনসিংহ
d) সিলেট
Answer: রংপুর

20. . ‘লাইন অব কন্ট্রোল’ কোন দুটি দেশের মধ্যে?

a) ভারত-পাকিস্তান
b) ভারত-চীন
c) ভারত-বাংলাদেশ
d) পাকিস্তান-আফগানিস্তান
Answer: ভারত-পাকিস্তান

We hope Special MCQ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report