Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

Special Model Test 14 (NTRCA)

NTRCA Exam 30 Questions By Expert in education & Questions

Special Model Test 14 (NTRCA) For those studying or preparing for, this page contains 30 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. সন্ধিবিচ্ছেদ, 'সংহার '

a) সম্+হার

b) সম+হার

c) সং+হার

d) কোনটাই নয়

Answer: সম্+হার

2. 'আমি' শব্দটি কোন লিঙ্গ?

a) পুংলিঙ্গ

b) স্ত্রী লিঙ্গ

c) ক্লীব লিঙ্গ

d) উভয় লিঙ্গ

Answer: উভয় লিঙ্গ

3. 'নুপুরের ধ্বনি' এক কথায়...

a) শিঞ্জন

b) নিক্বন

c) রুমঝুম

d) ঝংকার

Answer: নিক্বন

4. Glossary ' শব্দের বাংলা পরিভাষা...

a) জ্ঞাপনপত্র

b) সর্বসাকুল্যে

c) শব্দার্থপঞ্জি

d) গুদামজাত

Answer: শব্দার্থপঞ্জি

5. যথারীতি' কোন সমাসের দৃষ্টান্ত?

a) অব্যয়ীভাব

b) দিগু

c) বহুব্রীহি

d) দ্বন্দ্ব

Answer: অব্যয়ীভাব

6. কোনটি শুদ্ধ?

a) সৌজন্য

b) সৌজন্যতা

c) সৌজনতা

d) সৌজন্নতা

Answer: সৌজন্য

7. সঞ্চয়িতা' কার লেখা

a) কাজী নজরুল ইসলাম

b) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

c) শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

d) অমিয় চক্রবর্তী

Answer: রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

8. Check the beast...... you

a) of

b) at

c) in

d) by

Answer: in

9. Rahim was used to.... the poor.

a) help

b) was helping

c) was helped

d) helping

Answer: helping

10. 'কর্তার ইচ্ছায় কর্ম' প্রবাদটির সঠিক ইংরেজি....

a) Master will is law.

b) Master’s wish is law.

c) Master’s will is law.

d) Master’s wish makes law.

Answer: Master’s will is law.

11. Panic seized me. The passive form will be.....

a) I was seized with panic.

b) I was seized by panic.

c) I was seized to panic.

d) I was seized from panic.

Answer: I was seized with panic.

12. The antonym of the word 'alien' is...

a) new comer

b) native

c) adverse

d) stranger

Answer: native

13. Noun of the word 'simple' is...

a) Simply

b) Simplify

c) Simplicity

d) Simplication

Answer: Simplicity

14. চার অংকের বৃহত্তম ও ক্ষুদ্রতম সংখ্যার পার্থক্য কত?

a) ১০৯৯৯

b) ৮৯৮৮

c) ৮৯৯৮

d) ৮৯৯৯

Answer: ৮৯৯৯

15. কোন সংখ্যাটি বৃহত্তম?

a) ০.৩

b) ০.৩৩

c) √০৩

d) ০.৪

Answer: √০৩

16. ৯০ কেন সংখ্যাটির ৭৫%?

a) ১২০

b) ১২৫

c) ১৫০

d) ২৭৫

Answer: ১২০

17. সরল সুদে কোন আসল ১২ বছরে সুদেআসলে চারগুণ হলে সুদের হার কত?

a) ৫%

b) ১০%

c) ২৫%

d) ১২.৫%

Answer: ২৫%

18. ‌যদি 5c+3=3c+5 হয় তবে C এর মান...

a) -1

b) 1

d) 3

Answer: 1

19. (8x)°+8x° এর মান...

a) 8

b) 16

d) 9

Answer: 9

20. ইমেইলে cc' মানে...

a) Close Circle

b) Carbon Copy

c) Close Contact

d) Contact Center

Answer: Carbon Copy

21. কোনটি System Software?

a) উবুল্ট

b) এমএস ওয়ার্ড

c) ওরাকল

d) এম এস উইন্ডোজ

Answer: এম এস উইন্ডোজ

22. মোবাইল ফোনে কোনটি ইনপুট ডিভাইস নয়?

a) keypad

b) Touch screen

c) Camera

d) Power supply

Answer: Power supply

23. 8086 কত বিটের মাইক্রো প্রসেসর?

a) 8

b) 12

c) 16

d) 32

Answer: 16

24. কোনটি মাইক্রোসফটের প্রথম প্রোগ্রাম?

a) Windows XP

b) Windows 98

c) MS DOS

d) Windows 7

Answer: MS DOS

25. ভাটিয়ালী' বাংলাদেশের কোন অঞ্চলের গান?

a) ময়মনসিংহ

b) রাজশাহী

c) রংপুর

d) বগুড়া

Answer: ময়মনসিংহ

26. বাংলাদেশ ব্যাংকের গভর্নরের মেয়াদকাল...

a) ২ বছর

b) ৪ বছর

c) ৩ বছর

d) ১ বছর

Answer: ৪ বছর

27. বাংলাদেশের প্রথম ফিস ওয়ার্ল্ড একুরিয়াম কোথায় অবস্থিত?

a) চট্টগ্রাম

b) ঢাকা

c) খুলনা

d) কক্সবাজার

Answer: কক্সবাজার

28. আর্যদের ধর্মগ্রন্থের নাম....

a) মহাভারত

b) বেদ

c) গীতা

d) রামায়ণ

Answer: বেদ

29. কোনটি উপদ্বীপ??

a) জার্মান

b) সৌদি আরব

c) কোরিয়া

d) মায়ানমার

Answer: কোরিয়া

30. আন্তর্জাতিক আদালতের বিচারক সংখ্যা কত?

a) ১২

b) ১৬

c) ১৭

d) ২১

Answer: ১৬

We hope Special Model Test 14 (NTRCA) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha