Exams Study Jobs Teachers Shop

(টপিক টেস্ট -৭) সমাজসেবা অধিদপ্তর (সমাজকর্মী ইউনিয়ন/নার্স/অফিস সহায়ক) পদের নিয়োগ প্রস্তুতি (Dipraj Vaiya)

Other Topics 55 Questions By নার্সিং মেডিকেল জব প্রিপারেশন

(টপিক টেস্ট -৭) সমাজসেবা অধিদপ্তর (সমাজকর্মী ইউনিয়ন/নার্স/অফিস সহায়ক) পদের নিয়োগ প্রস্তুতি (Dipraj Vaiya) For those studying or preparing for, this page contains 55 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কোনটি Noun?

a) Speech
b) Speak
c) Say
d) Tell
Answer: Speech

2. Find out the noun that has the identical singular and plural form-

a) dice
b) memento
c) bacterium
d) alumnus
Answer: dice

3. Which of the following words is a noun?

a) Quickly
b) Bright
c) Happiness
d) Jump
Answer: Happiness

4. What type of noun is kindness?

a) Abstract
b) Common
c) Proper
d) Material
Answer: Abstract

5. What kind of noun is 'cattle'?

a) proper
b) common
c) collective
d) material
Answer: collective

6. 'Admit' শব্দটির Noun নিচের কোনটি?

a) Admission
b) Admissible
c) Admittance
d) Admitted
Answer: Admission

7. What kind of noun is 'girl'?

a) Common
b) Collective
c) Proper
d) Material
Answer: Common

8. What is the noun form of 'beautiful'?

a) Beautify
b) Beautifully
c) Beautifying
d) Beauty
Answer: Beauty

9. What kind of noun is 'army'?

a) Proper
b) Common
c) Collective
d) Material
Answer: Collective

10. Which one is common noun?

a) Infant
b) Salt
c) Army
d) Studentship
Answer: Infant

11. Which of the following words is a noun?

a) Quickly
b) Bright
c) Happiness
d) Jump
Answer: Happiness

12. Noun of the word 'beautiful' is -

a) beautify
b) beautiness
c) beauty
d) beautiful
Answer: beauty

13. Which is the collective noun?

a) flower
b) water
c) enemy
d) army
Answer: army

14. Identify the noun that has no plural form?

a) shot
b) scenery
c) force
d) light
Answer: scenery

15. Find the noun form of the word 'successful':

a) succeed
b) success
c) successive
d) successfully
Answer: success

16. Which of the following is a proper noun?

a) Teacher
b) Cow
c) Water
d) Peter
Answer: Peter

17. ​১. কোনটি reflexive pronoun?

a) Each
b) who
c) myself
d) He
Answer: myself

18. ​২. Which one is a distributive pronoun?

a) Such
b) either
c) that
d) any
Answer: either

19. ​৩. A word that takes the place of a noun is called—

a) subject
b) an adverb
c) an object
d) pronoun
Answer: pronoun

20. ​৪. It is not --- who are to blame.

a) me
b) we
c) us
d) him
Answer: we

21. ​৫. Shamim and --- are going to the cinema hall.

a) me
b) myself
c) my
d) I
Answer: I

22. ​৬. Which is the correct sentence?

a) Let he and I go.
b) Let I and he go.
c) Let me and he go.
d) Let him and me go.
Answer: Let him and me go.

23. ​৭. Neither of the boys was present. Here the word 'neither' is-

a) reciprocal pronoun
b) distributive pronoun
c) demonstrative pronoun
d) relative pronoun
Answer: distributive pronoun

24. ​৮. Choose the correct sentence.

a) The man that said that was a fool.
b) The man whom said that was a fool.
c) The man who said that was a fool.
d) The man which said that was a fool.
Answer: The man who said that was a fool.

25. ​৯. Choose the correct sentence?

a) It is I who is to blame.
b) It is I who am to blame.
c) It is I who are to blame.
d) It is me who are to blame.
Answer: It is I who am to blame.

26. ​১০. Which one is the indefinite pronoun?

a) myself
b) they
c) who
d) anybody
Answer: anybody

27. ​১. 'Healthy' শব্দটির Part of Speech কোনটি?

a) Noun
b) Adjective
c) Adverb
d) Verb
Answer: Adjective

28. ​২. Which of the following is a quantitative adjective?

a) Much
b) Good
c) This
d) Each
Answer: Much

29. ​৩. 'Daily' কোন ক্ষেত্রে Adjective হতে পারে?

a) He reads daily.
b) This is a daily newspaper.
c) The sun rises daily.
d) None of these
Answer: This is a daily newspaper.

30. ​৪. 'Golden' কোন ধরণের Adjective?

a) Adjective of Quality
b) Adjective of Quantity
c) Pronominal Adjective
d) Proper Adjective
Answer: Adjective of Quality

31. ​৫. Which one is the superlative degree of 'Bad'?

a) Badder
b) Baddest
c) Worse
d) Worst
Answer: Worst

32. ​৬. 'Miserly' শব্দটির Part of Speech কী?

a) Noun
b) Adverb
c) Adjective
d) Verb
Answer: Adjective

33. ​৭. 'Sufficient' শব্দটির Part of Speech কোনটি?

a) Noun
b) Verb
c) Adjective
d) Adverb
Answer: Adjective

34. ​৮. Comparative degree of 'Honest' is —

a) Honester
b) More honest
c) Most honest
d) Honestest
Answer: More honest

35. ​৯. 'This is the book I want.' বাক্যে 'This' শব্দটি মূলত কী?

a) Demonstrative Pronoun
b) Demonstrative Adjective
c) Relative Pronoun
d) Distributive Adjective
Answer: Demonstrative Pronoun

36. ​১০. 'A lost opportunity never returns.' বাক্যে 'lost' শব্দটি কোন প্রকারের Adjective?

a) Proper Adjective
b) Participle Adjective
c) Numeral Adjective
d) Possessive Adjective
Answer: Participle Adjective

37. ​১. 'Healthy' শব্দটির Part of Speech কোনটি?

a) Noun
b) Adjective
c) Adverb
d) Verb
Answer: Adjective

38. ​২. Which of the following is a quantitative adjective?

a) Much
b) Good
c) This
d) Each
Answer: Much

39. ​৩. 'Daily' কোন ক্ষেত্রে Adjective হতে পারে?

a) He reads daily.
b) This is a daily newspaper.
c) The sun rises daily.
d) None of these
Answer: This is a daily newspaper.

40. ​৪. 'Golden' কোন ধরণের Adjective?

a) Adjective of Quality
b) Adjective of Quantity
c) Pronominal Adjective
d) Proper Adjective
Answer: Adjective of Quality

41. ​৫. Which one is the superlative degree of 'Bad'?

a) Badder
b) Baddest
c) Worse
d) Worst
Answer: Worst

42. ​৬. 'Miserly' শব্দটির Part of Speech কী?

a) Noun
b) Adverb
c) Adjective
d) Verb
Answer: Adjective

43. ​৭. 'Sufficient' শব্দটির Part of Speech কোনটি?

a) Noun
b) Verb
c) Adjective
d) Adverb
Answer: Adjective

44. ​৮. Comparative degree of 'Honest' is —

a) Honester
b) More honest
c) Most honest
d) Honestest
Answer: More honest

45. ​৯. 'This is the book I want.' বাক্যে 'This' শব্দটি মূলত কী?

a) Demonstrative Pronoun
b) Demonstrative Adjective
c) Relative Pronoun
d) Distributive Adjective
Answer: Demonstrative Pronoun

46. ​১০. 'A lost opportunity never returns.' বাক্যে 'lost' শব্দটি কোন প্রকারের Adjective?

a) Proper Adjective
b) Participle Adjective
c) Numeral Adjective
d) Possessive Adjective
Answer: Participle Adjective

47. ​১. An adverb does not modify-

a) Adjective
b) Verb
c) Adverb
d) Noun
Answer: Noun

48. ​২. 'Thank you very much'-এ বাক্যে very শব্দটি একটি-

a) Adjective
b) Adverb
c) Noun
d) Pronoun
Answer: Adverb

49. ​৩. 'I will do it tomorrow.'-এ বাক্যে Tomorrow কোন Parts of Speech?

a) Adverb
b) Adjective
c) Noun
d) Verb
Answer: Adverb

50. ​৪. The bird sings sweetly. এখানে sweetly শব্দটি হচ্ছে-

a) verb
b) an adjective
c) an adverb
d) conjunction
Answer: an adverb

51. ​৫. The sun went down. The underlined word is used here as a/an:

a) Preposition
b) Adverb
c) Noun
d) Conjunction
Answer: Adverb

52. ​৬. The word 'slowly' is an—

a) noun
b) adjective
c) verb
d) adverb
Answer: adverb

53. ​৭. Barking dogs seldom bite. Here ‘seldom’ is –

a) Adjective
b) Adverb
c) Noun
d) Pronoun
Answer: Adverb

54. ​৮. He runs fast. Here the underlined word is—

a) Adjective
b) Adverb
c) Noun
d) Pronoun
Answer: Adverb

55. ​৯. Select the sentence in which 'fast' is an adverb:

a) Don't drive so fast!
b) Technology is expanding at a fast pace.
c) Muslims fast during Ramadan.
d) Ushashi went on a 24-hour fast to detox.
Answer: Don't drive so fast!

We hope (টপিক টেস্ট -৭) সমাজসেবা অধিদপ্তর (সমাজকর্মী ইউনিয়ন/নার্স/অফিস সহায়ক) পদের নিয়োগ প্রস্তুতি (Dipraj Vaiya) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report