Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

GK- সমাজ সেবা অধিদপ্তর নিয়োগ প্রস্তুতি (Part-2)

Other Topics 10 Questions By BSC, Bank & Govt Job Preparation

GK- সমাজ সেবা অধিদপ্তর নিয়োগ প্রস্তুতি (Part-2) For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Concert of Europe" প্রতিষ্ঠিত হয় কোন ঘটনার পর?

a) French Revolution

b) American Revolution

c) Congress of Vienna

d) Treaty of Versailles

Answer: Congress of Vienna

2. G-7 এর সদস্য নয়?

a) Canada

b) Italy

c) Russia

d) Japan

Answer: Russia

3. The Republic" গ্রন্থের রচয়িতা কে?

a) Aristotle

b) Plato

c) Socrates

d) Herodotus

Answer: Plato

4. বাংলাদেশের সর্ববৃহৎ গ্যাসক্ষেত্র কোনটি?

a) Bibiyana

b) Titas

c) Habiganj

d) Kailashtila

Answer: Bibiyana

5. ASEAN" প্রতিষ্ঠিত হয় কত সালে?

a) ১৯৬৫

b) ১৯৬৭

c) ১৯৭১

d) ১৯৭৫

Answer: ১৯৬৭

6. কোন যুদ্ধের মাধ্যমে আধুনিক আন্তর্জাতিক রাষ্ট্রব্যবস্থার ভিত্তি প্রতিষ্ঠিত হয়?

a) Seven Years' War

b) Thirty Years' War

c) Crimean War

d) Napoleonic War

Answer: Thirty Years' War

7. বাংলাদেশের প্রথম পঞ্চবার্ষিক পরিকল্পনা শুরু হয়—

a) ১৯৭২ সালে

b) ১৯৭৩ সালে

c) ১৯৭৫ সালে

d) ১৯৭৮ সালে

Answer: ১৯৭৩ সালে

8. "OPEC" এর সদর দপ্তর কোথায় অবস্থিত?

a) Geneva

b) Riyadh

c) Vienna

d) Abu Dhabi

Answer: Vienna

9. নিচের কোনটি জাতিসংঘের প্রধান অঙ্গ নয়?

a) Security Council

b) Trusteeship Council

c) International Court of Justice

d) International Atomic Energy Agency

Answer: International Atomic Energy Agency

10. বিশ্বের প্রথম লিখিত সংবিধান কোন দেশের?

a) United Kingdom

b) France

c) United States

d) Switzerland

Answer: United States

We hope GK- সমাজ সেবা অধিদপ্তর নিয়োগ প্রস্তুতি (Part-2) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha