Exams Study Jobs Teachers Shop

Parts of speech (Noun)

English Lesson 20 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

Parts of speech (Noun) For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Ths word 'Adjective' is a/an......

a) Pronoun
b) Noun
c) Verb
d) Adjective
Answer: Noun

2. A noun that names a genral class of person, place or things is a....

a) proper noun
b) general noun
c) perfect noun
d) common noun
Answer: common noun

3. কোনটি parts of speech নয়?

a) noun
b) pronoun
c) gerund
d) verb
Answer: gerund

4. What is kind of noun is 'man'?

a) Proper
b) Common
c) Collective
d) Material
Answer: Common

5. What kind of noun is 'Dhaka'?

a) Proper
b) Common
c) Collective
d) Material
Answer: Proper

6. The name of one particular person, thing or place is called:

a) A collective noun
b) A material noun
c) A proper noun
d) A common noun
Answer: A proper noun

7. What kind of noun is 'family'?

a) proper
b) common
c) collective
d) material
Answer: collective

8. 'Mutton' is a/an

a) Common noun
b) Abstract noun
c) Material noun
d) Proper noun
Answer: Material noun

9. 'The committee........unable to agree on this question.

a) is
b) was
c) were
d) none of these
Answer: were

10. I saw a.......of cows in the field.

a) group
b) herd
c) swarm
d) flock
Answer: herd

11. I saw a......of monkeys in the forest.

a) group
b) herd
c) swarm
d) troop
Answer: troop

12. The word 'army' is a....

a) abstract noun
b) common noun
c) collective noun
d) material noun
Answer: collective noun

13. I think.....should pay more taxes.

a) the rich
b) the riches
c) rich
d) riches
Answer: the rich

14. 'The poor' is......noun.

a) Plural common
b) Plural proper
c) Collective
d) Material
Answer: Plural common

15. Dhaka is a big city. এখানে City শব্দটি কোন প্রকারের Noun?

a) Proper
b) Common
c) Collective
d) Material
Answer: Common

16. Noun কত প্রকার?

a) 5
b) 6
c) 4
d) 3
Answer: 5

17. Parts of speech কত প্রকার?

a) two
b) eight
c) three
d) five
Answer: eight

18. He is a man of......

a) parts
b) parting
c) parted
d) part
Answer: parts

19. 'Man of parts' means-

a) honest
b) sincere
c) talented
d) worthless
Answer: talented

20. ইংরেজি ব্যাকরণের Adverb কে বাংলায় বলে-

a) নাম বিশেষণ
b) ভাব বিশেষণ
c) সমুচ্চয়ী অব্যয়
d) নামপদ
Answer: ভাব বিশেষণ

We hope Parts of speech (Noun) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report