Exams Study Jobs Teachers Shop

১০০% প্রাইমারি গুরুত্বপূর্ণ বিজ্ঞান মডেল টেস্ট -১

General Science 20 Questions By Hajee Mohammad Danesh Science and Technology University

১০০% প্রাইমারি গুরুত্বপূর্ণ বিজ্ঞান মডেল টেস্ট -১ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Decibel measures-

a) Electricity
b) Light
c) Heat
d) Sound
Answer: Sound

2. Colour Television which ray emits?

a) Alpha
b) Gama
c) Cosmic
d) X-ray
Answer: X-ray

3. মৌলিক রঙ নয়-

a) লাল
b) হলুদ
c) নীল
d) সবুজ
Answer: হলুদ

4. আলোর প্রতিফলন সবচেয়ে বেশি-

a) লাল
b) নীল
c) সবুজ
d) হলুদ
Answer: লাল

5. Optical Fiber works

a) প্রতিসরণ
b) প্রতিফলন
c) অপবর্তন
d) অভ্যন্তরীণ প্রতিফলন
Answer: অভ্যন্তরীণ প্রতিফলন

6. Ohms law is not applicable for-

a) DC circuit
b) AC circuit
c) Semiconducting
d) None
Answer: Semiconducting

7. কাজের একক কি?

a) জুল
b) নিউটন
c) নিউটন মিটার
d) ১ং ও ৩ নং
Answer: ১ং ও ৩ নং

8. বাংলাদেশের কারেন্ট এর ফ্রিকুয়েন্সি কত Hz?

a) 50
b) 60
c) 200
d) 220
Answer: 50

9. g এর মান সব থেকে কম-

a) মেরুতে
b) কেন্দ্রে
c) সমতলে
d) পৃষ্ঠে
Answer: কেন্দ্রে

10. আলোকবর্ষ কি?

a) মহাকর্ষ
b) সময়
c) দুরুত্ব
d) বিস্তার
Answer: দুরুত্ব

11. একটি পরমাণুতে কনিকা কয়টি?

a)
b)
c)
d)
Answer:

12. Milk contains -

a) Citric acid
b) Ascorbic acid
c) Nitric acid
d) Lactic acid
Answer: Lactic acid

13. বিশুদ্ধ পানির PH-

a) 6
b) 6.5
c) 7
d) 8
Answer: 7

14. Heart এর বাহিরের আবরন-

a) pleura
b) Peritoneum
c) Pericardium
d) Mucosa
Answer: Pericardium

15. PH in blood-

a) 7.35-7.45
b) 7.6
c) 7
d) 7.25
Answer: 7.35-7.45

16. কোন খাদ্য বেশি শক্তি দেয়?

a) শর্করা
b) আমিষ
c) ভিটামিন
d) চর্বি
Answer: শর্করা

17. High protein contains in ---

a) Rice
b) Beef
c) Lentils
d) Flour
Answer: Beef

18. রক্ত পড়া বন্ধ করে কোন ভিটামিন?

a) A
b) B
c) C
d) K
Answer: K

19. পানিতে দ্রবনীয় ভিটামিন-

a) A
b) B
c) C
d) B&C
Answer: B&C

20. সুষম খাদ্যর উপাদান কয়টি?

a)
b)
c)
d)
Answer:

We hope ১০০% প্রাইমারি গুরুত্বপূর্ণ বিজ্ঞান মডেল টেস্ট -১ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report