Exams Study Jobs Teachers Shop

Identification of Parts Of Speech

Admission Test 15 Questions By Sir Salimullah Medical College, Mitford,Dhaka

Identification of Parts Of Speech For those studying or preparing for, this page contains 15 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. 'Call me if you have any problems regarding your work'. Here 'regarding' is a/an —

a) A. gerund
b) B. apposition
c) C. preposition
d) D. conjunction
Answer: C. preposition

2. He was my college teacher. Here 'college' is-

a) A. noun
b) B. verb
c) C. adjective
d) D. adverb
Answer: C. adjective

3. 'I shall help you provided you obey me.' Here the word 'provided' is a/an —

a) A. noun
b) B. conjunction
c) C. adjective
d) D. adverb
Answer: B. conjunction

4. he mother sat vigilantly beside the sick baby. Here 'vigilantly' is —

a) A. noun
b) B. an adjective
c) C. adverb
d) D. verb
Answer: C. adverb

5. Frailty thy name is woman. Here 'Frailty' is —

a) A. A noun
b) B. An adjective
c) C. An adverb
d) D. A verb
Answer: A. A noun

6. I am in the process of collecting material for my story. Here'material' is-

a) A. Verb
b) B. Adjective
c) C. Adverb
d) D. Noun
Answer: D. Noun

7. 'She's very sprightly for her age. The word 'sprightly' is a/an —'

a) A. adjective
b) B. Adverb
c) C. verb
d) D. noun
Answer: A. adjective

8. It is time to go home. Here 'home' is a/an —

a) A. noun
b) B. adverb
c) C. adjective
d) D. pronoun
Answer: B. adverb

9. He started early. Here 'early' is-

a) A. adjective
b) B. adverb
c) C. noun
d) D. pronoun
Answer: B. adverb

10. Which of the following sentences has an interjection in it?

a) A. Well, it is time to say goodbye.
b) B. He studied hard, yet he could not pass the test.
c) C. This is not what I meant.
d) D. Do you know where the playful penguins live?
Answer: A. Well, it is time to say goodbye.

11. Which of the following uses of the preposition 'but' is correct?

a) A. I am sure no one but he would do such a thing.
b) B. He does not seem to be interested in anything but play with toys.
c) C. I cannot but to admire the beauty of the mountain summit.
d) D. There is no alternative but to walk all the way home.
Answer: A. I am sure no one but he would do such a thing.

12. Which of the following sentences has an adverb in it?

a) A. I was happy to see their cheerfulness
b) B. I could hear a cacophony of loud voices
c) C. He stayed unusually long
d) D. This was the only son of Ulysses
Answer: C. He stayed unusually long

13. The child sat mute in the corner of the park. Here, 'mute' is a/an ____.

a) A. noun
b) B. adjective
c) C. adverb
d) D. verb
Answer: B. adjective

14. The word'Fine' used as an adverb in which sentence?

a) A. This house is fine.
b) B. This shirt suits me fine.
c) C.He had to pay a fine for being late.
d) D.The company was fined taka ten thousand.
Answer: B. This shirt suits me fine.

15. The word 'calling' in the sentence, "The calling bell is out of order", functions as-

a) A. a noun
b) B. a verb
c) C. an adverb
d) D. an adjective
Answer: D. an adjective

We hope Identification of Parts Of Speech these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report