Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

English(Tense)

Admission Test 30 Questions By Shahjalal University of science and technology

English(Tense) For those studying or preparing for, this page contains 30 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. There are ...... types of present tense.

a) two

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: Four

Explanation: ব্যাখ্যা: Present Tense প্রধানত চার প্রকার। যথা: Present Indefinite, Present Continuous, Present Perfect এবং Present Perfect Continuous।

2. Eat এর Past form কী ?

a) Eat

b) Ate

c) Eated

d) Eaten

Answer: Ate

3. Some days --- since my father died.

a) Had passed

b) are passed

c) passed

d) have passed

Answer: have passed

4. It's time you -- your mistakes.

a) Have realised

b) realised

c) realise

d) had realised

Answer: realised

5. Fill in the blank : He has been ill - Monday last.

a) Till

b) Since

c) For

d) From

Answer: Since

6. The prices of rice are ......

a) raised

b) raising

c) risen

d) rising

Answer: raising

7. Three-fourths of the work---- finished.

a) were

b) have been

c) had

d) has been

Answer: have been

8. Select the right form of verb: We often --- a victim of circumstances.

a) fall

b) fallen

c) felt

d) did fall

Answer: fall

9. It has been raining - 7 O'clock .

a) more than

b) for

c) since

d) upto

Answer: since

10. কোন শব্দগুলো Past form এ আছে ?

a) Beat, Bite, Bear

b) Spoke, cost, Left

c) Take, Throw, cut

d) Read, set, Swim

Answer: Spoke, cost, Left

11. The price of rice is---

a) rising

b) raising

c) risen

d) raised

Answer: raising

12. Which one is present perfect tense ?

a) I have been reading

b) I read

c) I am reading

d) I have read

Answer: I have read

13. He ---go to his office yesterday —

a) has not

b) does not

c) did not

d) do not

Answer: did not

14. He has been ill ---- friday last.

a) Since

b) from

c) on

d) in

Answer: Since

15. Just now he — his dinner but he says he'll see you when he's finish.

a) had

b) is having

c) has had

d) was having

Answer: has had

16. Some days --- since my father died.

a) had passed

b) are passed

c) passed

d) have passed

Answer: have passed

17. What---last night ?

a) had you done

b) you did

c) did you do

d) did you

Answer: did you do

18. Since 1996, Rahim - - - in Dhaka.

a) has been living

b) live

c) Lived

d) has lived

Answer: has been living

19. There are ...... types of present tense.

a) Six

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: Four

20. It has been raining - 7 O'clock .

a) more than

b) for

c) since

d) upto

Answer: since

21. Some days --- since my father died.

a) had passed

b) are passed

c) passed

d) have passed

Answer: have passed

22. I have done my duty. কোন tense ?

a) Simple indefinite

b) Present indefinite

c) Present perfect

d) Past perfect

Answer: Present perfect

23. She told me his name after he -----

a) has been leaving

b) left

c) had left

d) has left

Answer: had left

24. He ---abroad for ten years before he settled down in Bangladesh.

a) had worked

b) has worked

c) had worked

d) worked

Answer: had worked

25. What type of tense is used in the following sentence: 'I have forgotten to pay my exam fees'

a) Past perfect continuous

b) Present perfect

c) Present Perfect Continuous

d) Past Perfect

Answer: Present perfect

26. The past participle form of the verb 'Flow' is –

a) flown

b) fled

c) flew

d) flowed

Answer: flowed

27. Computer -- all over the world at the moment.

a) is being used

b) is using

c) has used

d) has been using

Answer: is being used

28. The past form of 'seek' is-

a) Sought

b) seeked

c) Searched

d) sorted

Answer: Sought

29. The poet and novelist----come.

a) was

b) have

c) has

d) Were

Answer: has

30. The doctor------after the patient had died.বাক্যটির জন্য নিম্নে প্রদত্ত সঠিক verb নির্বাচন করুন:

a) came

b) had come

c) was come

d) was coming

Answer: came

We hope English(Tense) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha