Exams Study Jobs Teachers Shop

বাংলা &ইংরেজি পরীক্ষা

Other Topics 15 Questions By Nursing Institute Joypurhat

বাংলা &ইংরেজি পরীক্ষা For those studying or preparing for, this page contains 15 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. নিচের কোনটি বিশেষ্য?

a) সুন্দর
b) পড়া
c) বাংলাদেশ
d) দ্রুত
Answer: বাংলাদেশ

2. আমি তাকে ডাকলাম --বাক্যে সর্বনাম কোনটি?

a) তাকে
b) আমি
c) ডাকলাম
d) বাক্যে
Answer: আমি

3. সে বইটি পড়ে -বাক্যে পড়ে কোন কাল?

a) অতীত কাল
b) বর্তমান কাল
c) ভবিষ্যত কাল
d) পূর্ণ কাল
Answer: বর্তমান কাল

4. Which one is a noun?

a) Run
b) Beautiful
c) Teacher
d) Quickly
Answer: Teacher

5. Choose the correct plural form of child?

a) childs
b) childes
c) children
d) child
Answer: children

6. Which word is a Pronoun?

a) Rahim
b) Book
c) School
d) She
Answer: She

7. নিচের কোনটি সর্বনাম?

a) বই
b) সে
c) সুন্দর
d) পড়া
Answer: সে

8. Which one is a verb?

a) Happy
b) Quickly
c) Run
d) Blue
Answer: Run

9. Which word is adjective?

a) Beauty
b) Beautiful
c) Beautify
d) Beautifully
Answer: Beautiful

10. নিচের কোনটি ক্রিয়া---?

a) লেখা
b) বই
c) কলম
d) সুন্দর
Answer: লেখা

11. দেশপ্রেম শব্দটি কোন সমাস ---?

a) তৎপুরুষ
b) দ্বন্দ্ব
c) বহুব্রীহি
d) কোনটি নয়?
Answer: তৎপুরুষ

12. He ----playing football now?

a) is
b) was
c) were
d) are
Answer: is

13. Fill in the blank :I---a pen yesterday?

a) buy
b) buys
c) bought
d) buying
Answer: bought

14. Choose the correct plural form of Man"

a) Mans
b) Mens
c) Men
d) Manes
Answer: Men

15. সে আমাকে সাহায্য করলো--বাক্যে কর্ম কোনটি?

a) সে
b) আমাকে
c) সাহায্য
d) করলো
Answer: আমাকে

We hope বাংলা &ইংরেজি পরীক্ষা these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report