Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

বাংলা, ইংরেজি, সাধারণ জ্ঞান (সেট-ঘ)

Multiple Subjects 20 Questions By Ibn Sina Trust

বাংলা, ইংরেজি, সাধারণ জ্ঞান (সেট-ঘ) For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. What is the adjective of “child”?

a) A. Childhood

b) B. Childly

c) C. Childish

d) D. Children

Answer: C. Childish

2. “Cock and bull story” means:

a) A. a fable

b) B. a tragedy

c) C. a false story

d) D. a wonderful story

Answer: C. a false story

3. Everybody should _ their old parents.

a) A. look at

b) B. look after

c) C. look up

d) D. look into

Answer: B. look after

4. None of the students __ a car.

a) A. Have

b) B. have got

c) C. has

d) D. own

Answer: C. has

5. No sooner had the thief seen the police __

a) A. than he ran away

b) B. than he run away

c) C. than he had run away

d) D. when he run away

Answer: A. than he ran away

6. He is working hard ___

a) A. as he can shine in life

b) B. that he can shine in life

c) C. to shining in life

d) D. so that he can shine in life

Answer: D. so that he can shine in life

7. বাংলাদেশ একটি নদীবহুল দেশ।

a) A. Bangladesh is a riverine country.

b) B. Bangladesh is a country of river.

c) C. Bangladesh is surrounded by river.

d) D. Bangladesh is situated by river.

Answer: A. Bangladesh is a riverine country.

8. সে সাঁতার কাটতে জানে না।

a) A. He does not know how to swim.

b) B. He does not know to swim.

c) C. He do not knows how to swim.

d) D. He cannot know to swim.

Answer: A. He does not know how to swim.

9. ‘উপভাষা’ কোন সমাসের উদাহরণ?

a) A. তৎপুরুষ সমাস

b) B. কর্মধারয় সমাস

c) C. অব্যয়ীভাব সমাস

d) D. বহুব্রীহি সমাস

Answer: C. অব্যয়ীভাব সমাস

10. শকুনি মামাএর অর্থ–----

a) A. কুৎসিত মামা

b) B. সৎ মামা

c) C. কুচক্রী লোক

d) D. পাতানো মামা

Answer: C. কুচক্রী লোক

11. তার বয়স বেড়েছে, কিন্তু বুদ্ধি বাড়েনি–----

a) A. সরল বাক্য

b) B. মিশ্র বাক্য

c) C. সাধারণ বাক্য

d) D. যৌগিক বাক্য

Answer: D. যৌগিক বাক্য

12. সারা বছর তুষারে আবৃত থাকে কোন দেশ?

a) A) ফিনল্যান্ড

b) B) গ্রিনল্যান্ড

c) C) নেদারল্যান্ড

d) D) সেকল্যান্ড

Answer: B) গ্রিনল্যান্ড

13. স্বাধীন বাংলাদেশে প্রথম জাতীয় সংসদ নির্বাচন অনুষ্ঠিত হয় কখন?

a) A) ১৯৭২ সালে

b) B) ১৯৭৩ সালে

c) C) ১৯৭৪ সালে

d) D) ১৯৭৫ সালে

Answer: B) ১৯৭৩ সালে

14. সৌর জগতের দ্রুততম গ্রহ কোনটি?

a) A) শুক্র

b) B) শনি

c) C) বুধ

d) D) নেপচুন

Answer: C) বুধ

15. রক্ত কণিকা কত প্রকার?

a) A) তিন প্রকার

b) B) দুই প্রকার

c) C) চার প্রকার

d) D) পাঁচ প্রকার

Answer: A) তিন প্রকার

16. অব্যয় পদ কত প্রকার?

a) A) দুই প্রকার

b) B) তিন প্রকার

c) C) চার প্রকার

d) D) পাঁচ প্রকার

Answer: B) তিন প্রকার

17. ‘গোফ খেজুরে’ বাগধারাটির অর্থ কি?

a) A) সদা অশান্তি

b) B) সদা সংশয়

c) C) অর্থহীন কর্ম

d) D) নিতান্ত অলস

Answer: D) নিতান্ত অলস

18. বাংলা সাহিত্যের সার্থক ট্রাজেডি নাটক কোনটি?

a) A) কৃষ্ণকুমারী

b) B) চিত্রাঙ্গদা

c) C) পুতুলের বিয়ে

d) D) ঘরে বাইরে

Answer: A) কৃষ্ণকুমারী

19. ‘স্বাধীনতা হীনতায় কে বাঁচিতে চায়’ — পঙক্তিটির রচয়িতা কে?

a) A) মোহিতলাল মজুমদার

b) B) রঙ্গলাল বন্দ্যোপাধ্যায়

c) C) জসীমউদ্দীন

d) D) ডি এল রায়

Answer: B) রঙ্গলাল বন্দ্যোপাধ্যায়

20. বাক্যে কোন যতি চিহ্নের প্রয়োগে থামার প্রয়োজন নেই?

a) হাইফেন

b) ড্যাস

c) কোলন

d) সেমিকোলন

Answer: হাইফেন

We hope বাংলা, ইংরেজি, সাধারণ জ্ঞান (সেট-ঘ) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha