Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

বাংলা সাহিত্য

BCS Exam 10 Questions By AsoporiTech Mentor Mehjabin - HSTU

বাংলা সাহিত্য For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কোনটি উপন্যাস

a) নতুন চাঁদ

b) কন্যাকুমারী

c) গড্ডলিকা

d) নেমেসিস

Answer: কন্যাকুমারী

2. লোৌকিক কাহিনির প্রথম রচয়িতা কে

a) আলাওল

b) কোরেশি মগন

c) দৌলত কজী

d) সৈয়দ শামসুল

Answer: দৌলত কজী

3. পাখি সব করে রব রাতি পোহাইল রচয়িতা কে

a) রামায়ণ

b) বিহারি লাল

c) কৃষ্ণচন্দ্র মজুমদার

d) মদনমোহন তর্কালংকার

Answer: মদনমোহন তর্কালংকার

4. আমি কিংবদন্তি কথা বলছি এর রচয়িতা কে

a) সিকান্দার আবু জাফর

b) আবু জাফর ওবায়দুল্লাহ

c) ফররুখ আহমদ

d) আহসান হাবীব

Answer: আবু জাফর ওবায়দুল্লাহ

5. জীবনে জ্যাঠামি ও সাহিত্য ন্যাকামি সহ্য করতে পারতেন না

a) বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

b) সৈয়দ শামসুল

c) প্রমথ চৌধুরী

d) প্রমথনাথ বিশী

Answer: প্রমথ চৌধুরী

6. বাংলা মৌলিক নাটকের যাত্রা শুরু হয় কোন নাট্যকারের হাতে

a) মধুসূদন দত্ত

b) দীনেশচন্দ্র

c) দীনবন্ধু মিত্র

d) রামায়ণ তর্করত্ন

Answer: রামায়ণ তর্করত্ন

7. বাংলা সাহিত্য প্রথম সার্থক ট্রাজেডি নাটক কোনটি

a) কৃষ্ণকুমারী

b) শর্মিষ্ঠা

c) সধবার একাদশী

d) নীলদর্পণ

Answer: কৃষ্ণকুমারী

8. কপাল কুন্ডলা কোন প্রকৃতির রচনা

a) রোমাঞ্চকর উপন্যাস

b) বিয়োগান্তক নাটক

c) ঐতিহাসিক উপন্যাস

d) সামাজিক উপন্যাস

Answer: রোমাঞ্চকর উপন্যাস

9. তেল নুন লকড়ি কার রচিত

a) প্রবোধ চন্দ্র সেন

b) আপনি নিজে🤭

c) প্রথথনাথ বিশী

d) প্রমথ চৌধুরী

Answer: প্রমথ চৌধুরী

10. মঙ্গল কাব্যর কবি নন কে?

a) কানাহরি দত্ত

b) মানিক দত্ত

c) ভারতচন্দ্র

d) দাশু রায়

Answer: দাশু রায়

We hope বাংলা সাহিত্য these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha