Exams Study Jobs Teachers Shop

১০ তম BCS প্রশ্ন ইংরেজি অংশ

BCS Exam 16 Questions By সাধারণ জ্ঞান 0.78

১০ তম BCS প্রশ্ন ইংরেজি অংশ For those studying or preparing for, this page contains 16 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Choose the correct alternative to complete the sentence: "He _____ to see us if he had been able to."

a) would come
b) would have come
c) may have come
d) may come
Answer: would have come

2. Choose the appropriate alternative to complete the sentence: "He had a _____ of fever."

a) strong attack
b) severe attack
c) serious kind
d) bad attack
Answer: severe attack

3. Choose the correct sentence:

a) I asked Javed had he passed
b) I asked Javed if he had passed
c) I asked Javed if you had passed
d) I asked Javed that had he passed
Answer: I asked Javed if he had passed

4. Choose the correct sentence:

a) A few of the three boys got a prize
b) Each of the three boys got a prize
c) Every of the three boys got a prize
d) All of the three boys got a prize
Answer: Each of the three boys got a prize

5. Choose the correct sentence:

a) The man said that was a fool
b) The man who said that was a fool
c) The man that said that was a fool
d) The man which said that was a fool
Answer: The man who said that was a fool

6. Choose the correct answer: "How long did you wait?"

a) Till lunch time
b) Till he came
c) Until six o'clock
d) Since this morning
Answer: Till he came

7. What will be the correct preposition to complete the sentence? "I am not bad _____ tennis."

a) in
b) at
c) about
d) with
Answer: at

8. What is the antonym of 'Gentle'?

a) Harsh
b) Modest
c) Clever
d) Rude
Answer: Harsh

9. What is the synonym of 'Jovial'?

a) Jolly
b) Gay
c) Jealous
d) Happy
Answer: Jolly

10. What is the synonym of 'Competent'?

a) Circumstance
b) Discrete
c) Capable
d) Prudent
Answer: Capable

11. Who is the author of 'A Farewell to Arms'?

a) H. G. Wells
b) George Orwell
c) Thomas More
d) Ernest Hemingway
Answer: Ernest Hemingway

12. Who is the author of 'Animal Farm'?

a) Thomas More
b) George Orwell
c) Boris Pasternak
d) Charles Dickens
Answer: George Orwell

13. Who is the author of 'India Wins Freedom'?

a) Mahatma Gandhi
b) J. L. Nehru
c) Abul Kalam Azad
d) Maulana Akram Khan
Answer: Abul Kalam Azad

14. What kind of noun is 'Cattle'?

a) Proper
b) Common
c) Collective
d) Material
Answer: Collective

15. What kind of noun is 'Girl'?

a) Proper
b) Common
c) Collective
d) Material
Answer: Common

16. What is the meaning of 'White Elephant'?

a) An elephant of white colour
b) A very costly or troublesome possession
c) A black marketer
d) A hoarder
Answer: A very costly or troublesome possession

We hope ১০ তম BCS প্রশ্ন ইংরেজি অংশ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report