Exams Study Jobs Teachers Shop

BCS preparation (এশিয়া মহাদেশ)

BCS Exam 10 Questions By Eden Mohila College

BCS preparation (এশিয়া মহাদেশ) For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. এশিয়া ও ইউরোপকে বিভক্তকারী পর্বতমালা

a) আল্পস
b) হিমালয়
c) ইউরাল
d) পিরেনিজ
Answer: ইউরাল

2. পূর্ব তিমুরের রাজধানী

a) উলানবাটোর
b) দিল্লি
c) কঙ্গো
d) দিলি
Answer: দিলি

3. এশিয়ার বৃহত্তম শহর

a) ঢাকা
b) মালে
c) টোকিও
d) সাংহাই
Answer: টোকিও

4. ফিলিপাইন দ্বীপপুঞ্জ কোথায় অবস্থিত

a) প্রশান্ত মহাসাগর
b) ভারত মহাসাগর
c) আটলান্টিক মহাসাগর
d) এন্টার্কটিকা
Answer: প্রশান্ত মহাসাগর

5. দালিয়ান কোন দেশের সমুদ্রবন্দর

a) জাপান
b) ইন্দোনেশিয়া
c) ইরান
d) চীন
Answer: চীন

6. তুরস্কের রাজধানী

a) ইস্তাম্বুল
b) আঙ্কারা
c) ইরজুরাম
d) দোহা
Answer: আঙ্কারা

7. দূরপ্রাচ্যের দেশ

a) মঙ্গোলিয়া
b) অস্ট্রেলিয়া
c) চীন
d) লাওস
Answer: মঙ্গোলিয়া

8. কোন দেশের সমুদ্র উপকূল নেই

a) ইরান
b) তুরস্ক
c) বাংলাদেশ
d) মঙ্গোলিয়া
Answer: মঙ্গোলিয়া

9. ইয়েমেনের রাজধানী

a) আম্মান
b) মাস্কট
c) সানা
d) ঢাকা
Answer: সানা

10. এশিয়া মহাদেশে কতটি দেশের সংখ্যা

a) ৪৮
b) ৮৯
c) ৩০
d) ৫০
Answer: ৪৮

We hope BCS preparation (এশিয়া মহাদেশ) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report