Exams Study Jobs Teachers Shop

academic

Class 7 (Seven) 10 Questions By Dhaka international university

academic For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. what is a citizen's general disinterestedness called?

a) ignorance and illiteracy
b) pompousness
c) fanaticism
d) indifference
Answer: indifference

2. which one is responsible for creating indifference among citizens?

a) self interest
b) party spirit
c) religious blindness
d) lack of proper education
Answer: lack of proper education

3. what percentage of our country's population is illiterate ?

a) one-half
b) one-third
c) one-fourth
d) one-fifth
Answer: one-third

4. which one of the following is the most needed for the development of a country?

a) infrastructure
b) good citizen
c) honesty
d) money
Answer: good citizen

5. what do the citizens enjoy from the state in all the countries of the world?

a) duties
b) humanity
c) responsibilities
d) rights
Answer: rights

6. what is a citizen's principal responsibility?

a) showing allegiance to the state
b) paying regular taxes
c) enjoying political and social rights
d) protecting the country
Answer: showing allegiance to the state

7. on which one does the development of a state largely depend upon?

a) size of the state
b) population of the state
c) qualification and skill of citizens
d) demand of citizens
Answer: qualification and skill of citizens

8. what is the most valuable asset of any country?

a) political leader
b) intelligent citizen
c) administrator
d) natural resources
Answer: intelligent citizen

9. what is the role of citizen in society and state?

a) to take the right decision with conscience
b) to be quiet
c) complain to the administrator
d) to engage in argument
Answer: to take the right decision with conscience

10. which creates unease and conflict between religious sects?

a) sectarianism
b) pompousness
c) self interest
d) indifference
Answer: sectarianism

We hope academic these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report