Exams Study Jobs Teachers Shop

CU D unit exam

Admission Test 10 Questions By University of Rajshahi

CU D unit exam For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. 'সোনার তরী' কবিতার অধিকাংশ পর্তুক্তি কত মাত্রার পূর্ণ পর্বে বিন্যস্ত ?

a) 6+5
b) 5+6
c) 8+5
d) 5+8
Answer: 8+5
Explanation: Exam 2/3 বার দিয়ে হলেও 10 marks পাওয়ার চেষ্টা করবেন।

2. প্রাদি সমাসের উদাহরণ কোনটি?

a) প্রবচন
b) খ. কালান্তর
c) কালাসাপ
d) উদ্বেল
Answer: প্রবচন

3. নিচের কোনটি আরবি ভাষার শব্দ?

a) নামাজ
b) নগদ
c) চাবি
d) দারোগা
Answer: নগদ

4. Agora-এর পারিভাষিক শব্দ কোনটি?

a) মুদিখানা
b) পণ্যাগার
c) পণ্য
d) গুদান
Answer: পণ্য

5. নিচের কোনটি শুদ্ধ বানান?

a) শিরোপিড়া
b) শিরঃপিড়া
c) শিরঃপীড়া
d) শিরপীরা
Answer: শিরঃপীড়া

6. নবাব সিরাজউদ্দৌলার হত্যাকারী কে?

a) মীর মোহাম্মদ
b) মীর জাফর
c) মোহাম্মদ বেগ
d) মীর কাশেম
Answer: মোহাম্মদ বেগ

7. The term " Bravo" is a

a) Noun
b) Adverb
c) Interjection
d) Verb
Answer: Interjection

8. Complete the sentence with one of the words given below. You may accept the gift ------ you may refuse it.

a) And
b) But
c) Or
d) As
Answer: Or

9. It's raining outside. You need -------an umbrella.

a) Bringing
b) To bring
c) Bring
d) Brought
Answer: To bring

10. In Elizabethan poetry, what is the term for a 14-line poem with a specific rhyme scheme and structure?

a) Balland
b) Villanle
c) Sonnet
d) Ode
Answer: Sonnet

We hope CU D unit exam these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report