Exams Study Jobs Teachers Shop

đ”ŧ𝕟𝕘𝕝𝕚𝕤𝕙 đ”ŧ𝕩𝕒𝕞 (𝗡đ—ŧ𝘂đ—ģ)

English Lesson 20 Questions By Mostafiz Nursing Care

đ”ŧ𝕟𝕘𝕝𝕚𝕤𝕙 đ”ŧ𝕩𝕒𝕞 (𝗡đ—ŧ𝘂đ—ģ) For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. What type of noun is "kindness"?

a) Material
b) Collective
c) Proper
d) Abstract
Answer: Abstract

2. What kind of noun đ—ļ𝘀" river"?

a) Collective
b) Common
c) Material
d) Proper
Answer: Common

3. What kind of noun is "girl"?

a) Common
b) Collective
c) Proper
d) Material
Answer: Common

4. āϕ⧋āύāϟāĻŋ đ—”đ—¯đ˜€đ˜đ—ŋ𝗮𝗰𝘁 đ—ģđ—ŧ𝘂đ—ģ?

a) Elephant
b) Harbour
c) Strength
d) Dhaka
Answer: Strength

5. āϕ⧋āύāϟāĻŋ material noun?

a) Book
b) Ring
c) River
d) Paper
Answer: Paper

6. āϕ⧋āύāϟāĻŋ common noun?

a) Truth
b) Bank
c) Victory
d) Length
Answer: Bank

7. He is a justice of the high court. Here "justice" is a/an...........noun.

a) Abstract
b) Material
c) Common
d) Proper
Answer: Common
Explanation: āϏāĻžāϧāĻžāϰāĻŖāϤ 'Justice' (āĻŦāĻŋāϚāĻžāϰ) āĻļāĻŦā§āĻĻāϟāĻŋ āĻāĻ•āϟāĻŋ Abstract Noun (āϗ⧁āĻŖāĻŦāĻžāϚāĻ• āĻŦāĻŋāĻļ⧇āĻˇā§āϝ)āĨ¤ āĻ•āĻŋāĻ¨ā§āϤ⧁ āϝāĻ–āύ āĻāχ āĻļāĻŦā§āĻĻāϟāĻŋ āĻĻāĻŋā§Ÿā§‡ āϕ⧋āύ⧋ āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋāϕ⧇ (āϝ⧇āĻŽāύ: āĻŦāĻŋāϚāĻžāϰāĻ•) āĻŦā§‹āĻāĻžāύ⧋ āĻšā§Ÿ, āϤāĻ–āύ āϤāĻž 'Common Noun' (āύāĻžāĻŽāĻŦāĻžāϚāĻ• āĻŦāĻŋāĻļ⧇āĻˇā§āϝ) āĻšā§Ÿā§‡ āϝāĻžā§ŸāĨ¤ āĻŦā§āϝāĻžāĻ–ā§āϝāĻž: ā§§. āϝāĻ–āύ āϕ⧋āύ⧋ āϗ⧁āĻŖāĻŦāĻžāϚāĻ• āĻļāĻŦā§āĻĻ (Abstract Noun) āĻĻāĻŋā§Ÿā§‡ āϏ⧇āχ āϗ⧁āϪ⧇āϰ āĻ…āϧāĻŋāĻ•āĻžāϰ⧀ āϕ⧋āύ⧋ āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋāϕ⧇ āĻŦā§‹āĻāĻžāύ⧋ āĻšā§Ÿ, āϤāĻ–āύ āϏ⧇āϟāĻŋ Common Noun āĻšā§ŸāĨ¤ ⧍. āĻāχ āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝ⧇ 'Justice' āĻŦāϞāϤ⧇ āωāĻšā§āϚ āφāĻĻāĻžāϞāϤ⧇āϰ āĻāĻ•āϜāύ 'āĻŦāĻŋāϚāĻžāϰāĻ•' āĻŦāĻž 'āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋāϕ⧇' āĻŦā§‹āĻāĻžāύ⧋ āĻšā§Ÿā§‡āϛ⧇, āϕ⧋āύ⧋ āĻŦāĻŋāĻŽā§‚āĻ°ā§āϤ āϧāĻžāϰāĻŖāĻžāϕ⧇ āύ⧟āĨ¤ ā§Š. āφāϰāĻ“ āĻāĻ•āϟāĻŋ āϏāĻšāϜ āωāĻĒāĻžā§Ÿ āĻšāϞ⧋: āϝ⧇āĻšā§‡āϤ⧁ āĻāϰ āφāϗ⧇ 'a' (Article) āĻŦā§āϝāĻŦāĻšā§ƒāϤ āĻšā§Ÿā§‡āϛ⧇, āĻāϟāĻŋ āĻ—āĻŖāύāϝ⧋āĻ—ā§āϝ (Countable) āĻšāĻŋāϏ⧇āĻŦ⧇ āĻ•āĻžāϜ āĻ•āϰāϛ⧇, āϝāĻž Common Noun-āĻāϰ āĻŦ⧈āĻļāĻŋāĻˇā§āĻŸā§āϝāĨ¤ āĻ…āĻ¨ā§āϝāĻžāĻ¨ā§āϝ āωāĻĻāĻžāĻšāϰāĻŖ: - He is a 'beauty' (Common Noun - āĻāĻ•āϜāύ āϏ⧁āĻ¨ā§āĻĻāϰ āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋ)āĨ¤ - 'Beauty' (Abstract Noun - āϏ⧌āĻ¨ā§āĻĻāĻ°ā§āϝ) is truth.

8. Beauty is truth. Here "beauty" is......

a) Pronoun
b) Abstract noun
c) Common noun
d) Collective noun
Answer: Abstract noun
Explanation: 'Beauty' (āϏ⧌āĻ¨ā§āĻĻāĻ°ā§āϝ) āĻļāĻŦā§āĻĻāϟāĻŋ āĻāĻ•āϟāĻŋ āĻŦāĻŋāĻŽā§‚āĻ°ā§āϤ āϧāĻžāϰāĻŖāĻž āĻŦāĻž āϗ⧁āϪ⧇āϰ āύāĻžāĻŽ āĻŦā§‹āĻāĻžāϝāĻŧ, āϝāĻž āϧāϰāĻž āĻŦāĻž āϛ⧋āρāϝāĻŧāĻž āϝāĻžāϝāĻŧ āύāĻž, āϕ⧇āĻŦāϞ āωāĻĒāϞāĻŦā§āϧāĻŋ āĻ•āϰāĻž āϝāĻžāϝāĻŧāĨ¤ āĻŦā§āϝāĻžāĻ•āϰāĻŖ āĻ…āύ⧁āϝāĻžāϝāĻŧā§€, āϝ⧇ Noun āĻĻā§āĻŦāĻžāϰāĻž āϕ⧋āύ⧋ āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋ āĻŦāĻž āĻŦāĻ¸ā§āϤ⧁āϰ āϗ⧁āĻŖ, āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻž āĻŦāĻž āĻ•āĻžāĻ°ā§āϝ⧇āϰ āύāĻžāĻŽ āĻĒā§āϰāĻ•āĻžāĻļ āĻ•āϰāĻž āĻšāϝāĻŧ, āϤāĻžāϕ⧇ Abstract Noun (āϗ⧁āĻŖāĻŦāĻžāϚāĻ• āĻŦāĻŋāĻļ⧇āĻˇā§āϝ) āĻŦāϞ⧇āĨ¤ āĻŦā§āϝāĻžāĻ–ā§āϝāĻž: ā§§. āĻāχ āĻŦāĻžāĻ•ā§āϝ⧇ 'Beauty' āĻŦāϞāϤ⧇ āϕ⧋āύ⧋ āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋāϕ⧇ āĻŦā§‹āĻāĻžāύ⧋ āĻšāϝāĻŧāύāĻŋ, āĻŦāϰāĻ‚ āϏ⧌āĻ¨ā§āĻĻāĻ°ā§āϝ⧇āϰ āϏāĻžāϧāĻžāϰāĻŖ āϧāĻžāϰāĻŖāĻžāϕ⧇ āĻŦā§‹āĻāĻžāύ⧋ āĻšāϝāĻŧ⧇āϛ⧇āĨ¤ ⧍. āĻāϰ āφāϗ⧇ āϕ⧋āύ⧋ Article (āϝ⧇āĻŽāύ: a, an, the) āύ⧇āχ, āϝāĻž āĻĒā§āϰāĻŽāĻžāĻŖ āĻ•āϰ⧇ āĻāϟāĻŋ āĻāĻ–āĻžāύ⧇ Abstract āĻšāĻŋāϏ⧇āĻŦ⧇āχ āφāϛ⧇āĨ¤ āĻŽāύ⧇ āϰāĻžāĻ–āĻŦ⧇āύ: āϝāĻĻāĻŋ āĻŦāϞāĻž āĻšāϤ⧋ "She is a beauty," āϤāĻ–āύ 'beauty' āĻļāĻŦā§āĻĻāϟāĻŋ Common Noun āĻšāϤ⧋, āĻ•āĻžāϰāĻŖ āϤāĻ–āύ āĻāϟāĻŋ āĻāĻ•āϜāύ āύāĻŋāĻ°ā§āĻĻāĻŋāĻˇā§āϟ āϏ⧁āĻ¨ā§āĻĻāϰ āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋāϕ⧇ āĻŦā§‹āĻāĻžāĻšā§āϛ⧇āĨ¤

9. Which is the material noun?

a) Wood
b) Mouth
c) Team
d) Knife
Answer: Wood

10. Which one is uncountable?

a) Pen
b) Shirt
c) Book
d) Food
Answer: Food

11. The rise of Dinajpur is fine. the word of "rice" in this sentence is a.........

a) Material
b) Proper
c) Common
d) Abstract
Answer: Common
Explanation: ā§§. āϏāĻžāϧāĻžāϰāĻŖāϤ 'Rice' āĻāĻ•āϟāĻŋ Material Noun (āĻŦāĻ¸ā§āϤ⧁āĻŦāĻžāϚāĻ• āĻŦāĻŋāĻļ⧇āĻˇā§āϝ), āĻ•āĻžāϰāĻŖ āĻāϟāĻŋ āĻ“āϜāύ āĻ•āϰāĻž āϝāĻžā§Ÿ āĻ•āĻŋāĻ¨ā§āϤ⧁ āĻ—āĻŖāύāĻž āĻ•āϰāĻž āϝāĻžā§Ÿ āύāĻžāĨ¤ ⧍. āĻ•āĻŋāĻ¨ā§āϤ⧁ āϝāĻ–āύ āϕ⧋āύ⧋ āύāĻŋāĻ°ā§āĻĻāĻŋāĻˇā§āϟ āĻ¸ā§āĻĨāĻžāύ⧇āϰ āĻŦāĻŋāĻļ⧇āώ āϕ⧋āύ⧋ āĻŦāĻ¸ā§āϤ⧁āϕ⧇ āĻŦā§‹āĻāĻžāύ⧋ āĻšā§Ÿ (āϝ⧇āĻŽāύ: Dinajpur-āĻāϰ āϚāĻžāϞ), āϤāĻ–āύ āϤāĻžāϰ āφāϗ⧇ 'The' āĻŦāϏ⧇ āĻāĻŦāĻ‚ āϏ⧇āϟāĻŋ Common Noun-āĻ āĻĒāϰāĻŋāĻŖāϤ āĻšā§ŸāĨ¤ ā§Š. āĻ—ā§āϰāĻžāĻŽāĻžāϰ⧇āϰ āύāĻŋ⧟āĻŽ āĻ…āύ⧁āϝāĻžā§Ÿā§€: The + Material Noun + of = Common Noun. āĻ…āĻ¨ā§āϝāĻžāĻ¨ā§āϝ āωāĻĻāĻžāĻšāϰāĻŖ: - The water (Common) of this pond is clear. (āĻāĻŽāύāĻŋāϤ⧇ Water āĻšāϞ⧋ Material Noun) - The gold (Common) of Saudi Arabia is pure. (āĻāĻŽāύāĻŋāϤ⧇ Gold āĻšāϞ⧋ Material Noun)

12. Choose the countable noun

a) Newspaper
b) Water
c) Fine
d) Magic
Answer: Newspaper

13. Which one is a compound noun?

a) Comprehension
b) Holiday
c) Entertainment
d) Hair-brush
Answer: Hair-brush

14. They praised the honesty of the girl. Here the word "honesty" is a/ an.....

a) Proper
b) Common
c) Collective
d) Abstract
Answer: Abstract
Explanation: 'Honesty' (āϏāϤāϤāĻž) āĻļāĻŦā§āĻĻāϟāĻŋ āĻāĻ•āϟāĻŋ āϗ⧁āĻŖ āĻŦāĻž āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻžāϰ āύāĻžāĻŽ āĻŦā§‹āĻāĻžāϝāĻŧ, āϝāĻž āφāĻŽāϰāĻž āĻļāĻžāϰ⧀āϰāĻŋāĻ• āχāĻ¨ā§āĻĻā§āϰāĻŋāϝāĻŧ (āĻšā§‹āĻ–, āĻ•āĻžāύ, āĻ¸ā§āĻĒāĻ°ā§āĻļ) āĻĻāĻŋā§Ÿā§‡ āĻ…āύ⧁āĻ­āĻŦ āĻ•āϰāϤ⧇ āĻĒāĻžāϰāĻŋ āύāĻž, āϕ⧇āĻŦāϞ āωāĻĒāϞāĻŦā§āϧāĻŋ āĻ•āϰāϤ⧇ āĻĒāĻžāϰāĻŋāĨ¤ āĻŦā§āϝāĻžāĻ•āϰāĻŖ āĻ…āύ⧁āϝāĻžā§Ÿā§€, āϝ⧇ āϏāĻ•āϞ Noun āĻĻā§āĻŦāĻžāϰāĻž āϕ⧋āύ⧋ āĻŦā§āϝāĻ•ā§āϤāĻŋ āĻŦāĻž āĻŦāĻ¸ā§āϤ⧁āϰ āϗ⧁āĻŖ, āĻ…āĻŦāĻ¸ā§āĻĨāĻž āĻŦāĻž āĻ•āĻžāĻ°ā§āϝ⧇āϰ āύāĻžāĻŽ āĻĒā§āϰāĻ•āĻžāĻļ āĻ•āϰāĻž āĻšā§Ÿ āĻāĻŦāĻ‚ āϝāĻž āϧāϰāĻž āĻŦāĻž āϛ⧋āρ⧟āĻž āϝāĻžā§Ÿ āύāĻž, āϤāĻžāϕ⧇ Abstract Noun (āϗ⧁āĻŖāĻŦāĻžāϚāĻ• āĻŦāĻŋāĻļ⧇āĻˇā§āϝ) āĻŦāϞ⧇āĨ¤ āĻ…āĻ¨ā§āϝāĻžāĻ¨ā§āϝ āĻ…āĻĒāĻļāύāϗ⧁āϞ⧋āϰ āĻĒāϰāĻŋāϚ⧟: ā§§. Proper Noun: āύāĻŋāĻ°ā§āĻĻāĻŋāĻˇā§āϟ āύāĻžāĻŽ (āϝ⧇āĻŽāύ: Rahim, Dhaka)āĨ¤ ⧍. Common Noun: āϏāĻžāϧāĻžāϰāĻŖ āύāĻžāĻŽ (āϝ⧇āĻŽāύ: Girl, Boy, City)āĨ¤ ā§Š. Collective Noun: āϏāĻŽāĻˇā§āϟāĻŋāĻ—āϤ āύāĻžāĻŽ (āϝ⧇āĻŽāύ: Class, Team, Fleet)āĨ¤

15. Which one is an abstract noun?

a) Childhood
b) Honest
c) Flock
d) Cattle
Answer: Childhood

16. King āĻļāĻŦā§āĻĻāϟāĻŋāϰ abstract form?

a) King
b) Kinghood
c) Kingship
d) āωāĻĒāϰ⧇āϰ āϕ⧋āύ⧋āϟāĻŋāχ āύāϝāĻŧ
Answer: Kingship

17. Wisdom is better than strength,,,here "strength" is?

a) Proper noun
b) Common noun
c) Collective noun
d) Abstract noun
Answer: Abstract noun

18. āϕ⧋āύāϟāĻŋ collective noun?

a) Truth
b) Committee
c) Bank
d) Harbour
Answer: Committee

19. What type of noun is "army"?

a) Material
b) Proper
c) Collective
d) Abstract
Answer: Collective

20. Which one is a common noun?

a) Infant
b) Studentship
c) Salt
d) Army
Answer: Infant

We hope đ”ŧ𝕟𝕘𝕝𝕚𝕤𝕙 đ”ŧ𝕩𝕒𝕞 (𝗡đ—ŧ𝘂đ—ģ) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report