Exams Study Jobs Teachers Shop

Position of Parts of speech [model test -20]

English Lesson 27 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

Position of Parts of speech [model test -20] For those studying or preparing for, this page contains 27 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Go and catch the falling star. Here the 'falling' is-

a) An adverb
b) A preposition
c) An adjective
d) A verb
Answer: An adjective

2. 'Please write to me at the above address.' The word 'above' in this sentence is a/an-

a) noun
b) adjective
c) pronoun
d) adverb
Answer: adjective

3. The up train is late. এখানে up শব্দটি-

a) Noun
b) Pronoun
c) Adverb
d) Adjective
Answer: Adjective

4. This is the go of life. Here 'go' is-

a) Intransitive verb
b) Adjective
c) Noun
d) Adverb
Answer: Noun

5. Patience is a virtue. Here the word 'patience' is-

a) adjective
b) adverb
c) noun
d) pronoun
Answer: noun

6. Lovely comes here regularly. Here 'Lovely' is-

a) noun
b) pronoun
c) adjective
d) adverb
Answer: noun
Explanation: Lovely একটি মেয়ের নাম এবং বাক্যের subject তাই এটি noun। তাছাড়া lovely হচ্ছে adjective.

7. Where there is a will, there is a way. Here 'will' is-

a) a noun
b) a verb
c) an adjective
d) an adverb
Answer: a noun

8. What is the (deep) of the canal?

a) deepest
b) deeper
c) deepts
d) depth
Answer: depth
Explanation: article এর পরে noun বসে। deep এর noun হচ্ছে depth অর্থাৎ The + noun + of.

9. One should do one's duty. Here 'one' is used as-

a) Noun
b) Pronoun
c) Adjective
d) Adverb
Answer: Pronoun

10. Neither of the two flowers has fragrance. Here 'neither' is -

a) noun
b) pronoun
c) adjective
d) adverb
Answer: pronoun

11. My mother made my tea hot. Here 'hot' is a-

a) noun
b) adjective
c) adverb
d) present participle
Answer: adjective

12. Are you an early riser? Here 'early' is-

a) Adverb
b) Verb
c) Noun
d) Adjective
Answer: Adjective

13. He complained that the food tasted.....

a) badly
b) bad
c) worser
d) worsely
Answer: bad

14. He fathered the plan. Here the word 'father' is-

a) a noun
b) an adjective
c) a verb
d) an adverb
Answer: a verb

15. Mind your own business. Here 'mind' is-

a) Noun
b) Pronoun
c) Adverb
d) Verb
Answer: Verb
Explanation: Imperative sentence শুরুতে verb বসে।

16. All that glitters is not gold. Here the word 'glitters' is-

a) Plural noun
b) Verb
c) Adverb
d) Collective noun
Answer: Verb

17. Man cannot live alone. The word 'alone' is-

a) Adjective
b) Preposition
c) Pronoun
d) Adverb
Answer: Adverb

18. He walks fast. 'Fast' implies-

a) Noun
b) Verb
c) Adjective
d) Adverb
Answer: Adverb

19. There are two types of verbs, action verbs and......verbs.

a) helping
b) linking
c) modal
d) both a and b
Answer: linking

20. Down went the Titanic. The word 'down' is-

a) Adverb
b) Noun
c) Adjective
d) Preposition
Answer: Adverb

21. He went down the road. Here 'down' is-

a) Noun
b) Verb
c) Preposition
d) Adverb
Answer: Preposition

22. None but the brave deserves the faie. In this sentence 'but' is-

a) Preposition
b) Verb
c) Conjunction
d) Adverb
Answer: Preposition

23. I will watch while you sleep. এখানে while শব্দটি-

a) conjunction
b) adverb
c) preposition
d) interjection
Answer: conjunction

24. Identify the underlined parts of speech : What! Can this be true?

a) conjunction
b) interjection
c) adverb
d) preposition
Answer: interjection

25. I found him guilty. Here 'guilty' is-

a) an object
b) a complement
c) a subject
d) a predicate
Answer: a complement

26. Which underlined word is adjective?

a) I have a good home.
b) He went home.
c) Have a happy home life.
d) Is he home yet.
Answer: Have a happy home life.

27. The word 'oil' has been used as a verb in-

a) I bought an oil painting.
b) I need some kerosene oil.
c) Oil your own machine.
d) There is no oil in the lamp.
Answer: Oil your own machine.
Explanation: বাক্যের শুরুতে কোনো word বসে তা যদি কোন কাজ করা (oil - তেল দেওয়া) বুঝায় তবে তা verb হবে।

We hope Position of Parts of speech [model test -20] these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report