Exams Study Jobs Teachers Shop

ইংরেজি মডেল টেস্ট

English Lesson 20 Questions By AsoporiTech Mentor Mehjabin - HSTU

ইংরেজি মডেল টেস্ট For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Which one is the correct plural form of 'Ox'?

a) Oxes
b) Oxen
c) Oxens
d) Oxon
Answer: Oxen

2. Identification of the noun word: 'Honesty is the best policy.' Here 'Honesty' is a/an —

a) Common noun
b) Material noun
c) Collective noun
d) Abstract noun
Answer: Abstract noun

3. What is the antonym of the word 'Gentle'?

a) Rude
b) Kind
c) Soft
d) Calm
Answer: Rude

4. Fill in the blank: "He is efficient ______ English."

a) at
b) in
c) on
d) with
Answer: in

5. Choose the correct spelling:

a) Questionnaire
b) Questionaire
c) Questioner
d) Questionery
Answer: Questionnaire

6. Change the voice: "Shut the door."

a) Let the door shut.
b) Let the door be shut.
c) Let the door be shutted.
d) The door should shut.
Answer: Let the door be shut.

7. Complete the sentence: "If it rains, we ______."

a) would not go
b) will not go
c) did not go
d) shall not gone
Answer: will not go

8. Which one is a singular number?

a) Data
b) Criteria
c) Agenda
d) Radius
Answer: Radius

9. What is the synonym of 'Cordial'?

a) Cold
b) Friendly
c) Rude
d) Hard
Answer: Friendly

10. Fill in the blank: "The virtue of a man consists ______ his honesty."

a) in
b) of
c) at
d) with
Answer: in

11. Subject-Verb Agreement: "One of my friends ______ a doctor."

a) are
b) am
c) is
d) were
Answer: is

12. Choose the correct sentence:

a) Each of the boys get a prize.
b) Each of the boys gets a prize.
c) Each of the boy get a prize.
d) Each of the boys getting a prize.
Answer: Each of the boys gets a prize.

13. What is the past participle form of the verb 'Choose?

a) Chose
b) Chosen
c) Choosed
d) Choosing
Answer: Chosen

14. Idioms and Phrases: "Black and Blue" means —

a) Severely
b) Kindly
c) Colorful
d) Secretly
Answer: Severely

15. Which one is the feminine gender of 'Fox'?

a) Mare
b) Ewe
c) Vixen
d) Bitch
Answer: Vixen

16. Fill in the blank: "He has been ill ______ Friday last."

a) for
b) from
c) since
d) in
Answer: since
Explanation: সঠিক উত্তরঃ since ব্যাখ্যাঃনির্দিষ্ট সময় বোঝালে since ব্যবহৃত হয়।অনির্দিষ্ট সময় বুঝালে for ব্যবহৃত হয়।

17. Choose the correct spelling:

a) Lieutanant
b) Lieutenant
c) Liftenant
d) Lieutenent
Answer: Lieutenant

18. Change the Narration: He said, "I am well."

a) He said that he was well.
b) He said that I am well.
c) He told that he is well.
d) He says that he was well.
Answer: He said that he was well.

19. What is the adjective form of the word 'Moon'?

a) Moony
b) Lunar
c) Moonlight
d) Solar
Answer: Lunar

20. Fill in the blank: "It has been raining for ______ hour."

a) a
b) an
c) the
d) no article
Answer: an

We hope ইংরেজি মডেল টেস্ট these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report