Exams Study Jobs Teachers Shop

Analogy [model test -58]

English Lesson 30 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

Analogy [model test -58] For those studying or preparing for, this page contains 30 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Distort : Twist

a) Straighten : Bend
b) Deform : Reform
c) Harmonize : Balance
d) Observe : Blur
Answer: Harmonize : Balance

2. Delay : Retard

a) postpone : promote
b) adjourn : start
c) slow down : hold up
d) defer : accelerate
Answer: slow down : hold up

3. Tranquillity : Peace

a) chaos : disorder
b) retraction : indictment
c) combustion : waste
d) miracle : belief
Answer: chaos : disorder

4. Peak : Summit

a) foreign : nature
b) gun : soldier
c) mutation : change
d) switch : current
Answer: mutation : change

5. Barren : Fecund

a) Dry : Parched
b) Incessant : Continuous
c) Naked : Sinful
d) Hanckneyed : Original
Answer: Hanckneyed : Original

6. Coward : Brave

a) hesitate : uncertain
b) vacation : holiday
c) hedonist : pleasure
d) break : restore
Answer: break : restore

7. Eager : Indifferent

a) concerned : careful
b) anxious : nervous
c) enthusiastic : halfhearted
d) devoted : dedicated
Answer: enthusiastic : halfhearted

8. Conscious : Careless

a) Careful : Indifferent
b) Graceful : Ugly
c) Generous : Unkind
d) Well-informed : Knowing little
Answer: Careful : Indifferent

9. Cobbler : Shoes

a) painter : casel
b) spy : plans
c) mechanic : automobile
d) carpenter : saw
Answer: mechanic : automobile

10. Doctor : Hospital

a) Farmer : Village
b) Chef : Kitchen
c) Water : Reservoir
d) Plumber : Wrench
Answer: Chef : Kitchen

11. Cobbler : Shoes

a) painter : casel
b) spy : plans
c) mechanic : authomobile
d) carpenter : saw
Answer: mechanic : authomobile

12. Doctor : Hospital

a) Farmer : Village
b) Chef : Kitchen
c) Water : Reservoir
d) Plumber : Wrench
Answer: Chef : Kitchen

13. Programmar : Software is analogous to-

a) Doctor : Patient
b) Singer : Song
c) Poet : Poem
d) Actor : Drama
Answer: Poet : Poem

14. 'Botany' is to 'plants' as 'Zoology' is to-

a) flowers
b) trees
c) dear
d) animals
Answer: animals

15. Mutton : Goat

a) bleat : lamb
b) sow : pig
c) hide : buffalo
d) beef : cow
Answer: beef : cow

16. Clock : Time

a) odometer : speed
b) watch : wrist
c) yardstick : distance
d) hourglass : sand
Answer: yardstick : distance

17. Heart : Human

a) Wall : brick
b) Hand : child
c) Kitchen : house
d) Engine : car
Answer: Engine : car

18. Which one is the best analogy for 'Bouquet : Flowers'?

a) Forest : Trees
b) Woodpile : Logs
c) drift : snow
d) mist : rain
Answer: Woodpile : Logs

19. Pain : Sedative

a) Comfort : Stimulant
b) Ache : Extraction
c) Trance : Narcotic
d) Grief : Consolation
Answer: Grief : Consolation

20. Cartographer : Maps

a) Architect : Blueprint
b) Satire : Contempt
c) Farce : Frown
d) Smile : Humour
Answer: Architect : Blueprint

21. Sky is to bird as water is to-

a) feather
b) fish
c) boat
d) lotus
Answer: fish

22. 'Circular' is to 'Ball' as 'Triangular' is to-

a) box
b) sphere
c) triangle
d) pyramid
Answer: pyramid

23. Misfortune is to sorrow as success is to-

a) joy
b) money
c) health
d) food
Answer: joy

24. 'Good' is to 'bad' as 'white' is to-

a) black
b) dark
c) gray
d) ebony
Answer: black

25. Which of the following is analogous to 'Refinery : Petroleum'?

a) mill : grain
b) mine : ore
c) generator : electricity
d) forest : lumber
Answer: mill : grain

26. Find out the correct analogy of 'Play : Acts'

a) Opera : Arias
b) Games : Atheletes
c) Poem : Rhymes
d) Novel : Chapters
Answer: Novel : Chapters

27. Donor : Contribution

a) Journalist : news
b) River : bank
c) Poem : recitation
d) Mobile : SMS
Answer: Journalist : news

28. Find : Search

a) Listen : Talk
b) Read : Study
c) Believe : Authentic
d) Win : Fight
Answer: Win : Fight

29. Master : Servant

a) judge : jury
b) capital : Labour
c) monarch : subject
d) landlord : tenant
Answer: monarch : subject

30. Frown : Displeasure

a) snore : relief
b) smirk : regret
c) sneer : contempt
d) smile : anger
Answer: sneer : contempt

We hope Analogy [model test -58] these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report