Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

গাইডলাইন শিক্ষা একাডেমি : পরীক্ষা নং-১২২

Multiple Subjects 10 Questions By প্রতিদিন পড়া প্রতিদিন পরীক্ষা

গাইডলাইন শিক্ষা একাডেমি : পরীক্ষা নং-১২২ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. 'বন্দি শিবির থেকে' গ্রন্থটি কার লেখা?

a) কাজী নজরুল ইসলাম

b) শামসুর রাহমান

c) আহসান হাবীব

d) আবুল হাসান

Answer: শামসুর রাহমান

2. হুমায়ুন আহমেদ এর প্রথম উপন‍্যাস কোনটি?

a) নন্দিত নরকে

b) শঙ্খনীল কারাগার

c) কোথাও কেউ নেই

d) বহুব্রীহি

Answer: নন্দিত নরকে

3. 'ও মন রমজানের ঐ রোজার শেষে এলো খুশির ঈদ' গানটির রচয়িতা কে?

a) কাজী নজরুল ইসলাম

b) গোলাম মোস্তফা

c) জসীমউদ্দীন

d) আব্বাস উদ্দিন আহমেদ

Answer: কাজী নজরুল ইসলাম

4. The word 'sibling' means ---?

a) A brother

b) A sister

c) A brother or sister

d) An infant

Answer: A brother or sister

5. The synonym of 'outset' is :

a) Beginning

b) Fall

c) Lost

d) Outside

Answer: Beginning

6. √১৬৯ = ১৩ হলে √১২১ =?

a) ১৬

b) ১৪

c) ১২

d) ১১

Answer: ১১

7. ১০২৪ এর বর্গমূল কত?

a) ২২

b) ৩২

c) ৪২

d) ৫২

Answer: ৩২

8. কোনটি শরীরে নাইট্রোজেন সরবরাহ করে?

a) খনিজ লবণ

b) ভিটামিন

c) স্নেহ

d) আমিষ

Answer: আমিষ

9. ব‍্যাকটেরিয়ার গতিশীলতার জন্য তার যে গঠন দায়ী তা হলো :

a) ক‍্যাপসুলস

b) শীথ

c) ফ্ল‍্যাজেলা

d) পিল্লি

Answer: ফ্ল‍্যাজেলা

10. নিম্নের কোন রোগ দুটি অসংক্রামক ব‍্যাধি?

a) ক‍্যান্সার ও স্ট্রোক

b) আমাশয় ও ডায়াবেটিকস

c) কলেরা ও স্ট্রোক

d) টাইফয়েড ও ডায়াবেটিকস

Answer: ক‍্যান্সার ও স্ট্রোক

We hope গাইডলাইন শিক্ষা একাডেমি : পরীক্ষা নং-১২২ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha