Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

Mcq test

General Knowledge 10 Questions By National University

Mcq test For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কোন দেশকে ইউরোপের রুটির ঝুড়ি বলা হয়?

a) জার্মানি

b) ইতালি

c) পোল্যান্ড

d) ইউক্রেন

Answer: ইউক্রেন

2. বাংলাদেশের BLUE ECONOMY চ্যালেঞ্জ নয় কোনটি?

a) ঘন ঘন বন্যা

b) সমুদ্র দূষণ

c) ত্রুটি পূর্ণ সমুদ্র শাসন

d) উপরের কোনটিই নয়

Answer: উপরের কোনটিই নয়

3. নিচের কোনটি বাংলাদেশের বৃহত্তম গ্যাসক্ষেত্র?

a) বাখরাবাদ

b) হরিপুর

c) তিতাস

d) হবিগঞ্জ

Answer: তিতাস

4. কোন ধরনের শিলায় জীবাশ্ম থাকার সম্ভাবনা রয়েছে?

a) আগ্নেয় শিলা

b) রুপান্তরিত শিলা

c) পাললিক শিলা

d) উপরের কোনটিই নয়

Answer: পাললিক শিলা

5. আন্তর্জাতিক আদালতের একজন বিচারক কয় বছরের জন্য নির্বাচিত হন?

a) ৩ বছর

b) ৭ বছর

c) ৪ বছর

d) ৯ বছর

Answer: ৯ বছর

6. কোনটি নবায়ণযোগ্য সম্পদ?

a) প্রাকৃতিক গ্যাস

b) চুনাপাথর

c) বায়ু

d) কয়লা

Answer: বায়ু

7. বাংলাদেশে জিকে প্রকল্প কোনটি?

a) জলবিদ্যুৎ প্রকল্প

b) নদী নিয়ন্ত্রণ

c) জল পরিবহন

d) সেচ প্রকল্প

Answer: সেচ প্রকল্প

8. শিশুদের ভিটামিন এ ক্যাপসুল দিতে হয়-

a) বছরে একবার

b) বছরে দুইবার

c) বছরে তিনবার

d) কোনটিই নয়

Answer: বছরে দুইবার

9. যে কারনে শৈশব অন্ধ হতে পারে?

a) এইচআইভি / এইডস

b) ম্যালেরিয়া

c) হাম

d) যক্ষা

Answer: হাম

10. ফলিক এসিডের অন্য নাম কি?

a) ভিটামিন বি ১২

b) ভিটামিন বি ৬

c) ভিটামিন বি ১

d) ভিটামিন বি ৯

Answer: ভিটামিন বি ৯

We hope Mcq test these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha