Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

General Math NTRCA (hard level)

NTRCA Exam 10 Questions By BCS Preli Preparation

General Math NTRCA (hard level) For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. x²-2x, x³-৪ এবং x²-4 রাশি তিনটির গ.সা.গু নিচের কোনটি?

a) 1

b) (x ^ 2 + 2x + 4)

c) x(x + 2)(x - 2)

d) x-2

Answer: x-2

2. নিচের চিত্রে ০ কেন্দ্রবিশিষ্ট বৃত্তে ∠BAC = 43° হলে, ∠BOC কোণের মান কত?

a) 21.5°

b) 129°

c) 43°

d) 86°

Answer: 86°

3. টাকায় ৬টি পেয়ারা ক্রয় করে টাকায় ৫টি পেয়ারা বিক্রয় করলে লাভের হার কত?

a) ১৫%

b) ২০%

c) ২২%

d) ২৫%

Answer: ২০%

4. যদি f(x) = x³ + 9x²- 3x + 6 হয়, তবে f(-1) = কত?

a) 17

b) 5

d) 15

Answer: 17

5. 12 মিটার প্রস্থবিশিষ্ট নদীর তীরে অবস্থিত একটি টাওয়ারের উচ্চতা 12√3 মিটার হলে, অপর তীরে টাওয়ারের অবনতি কোণ কত ডিগ্রি?

a) 90°

b) 60°

c) 45°

d) 30°

Answer: 60°

6. 36√6 এর 6 ভিত্তিক লগ কত?

a) 5/2

b) 1/2

c) 123/2

d) 36/16

Answer: 5/2

7. দুটি ক্রমিক সংখ্যার বর্গের অন্তর 141 হলে, বড় সংখ্যাটি কত?

a) 71

b) 73

c) 76

d) 78

Answer: 71

8. 2x³ - 8x² +7= 0 সমীকরণের x এর সহগ কত?

a) 1

c) -4

d) 2

Answer: 0

9. একটি সমদ্বিবাহু ত্রিভুজের ভূমি ২০ মিটার অপর দুইটি বাহুর প্রতিটি ১৬ মিটার হলে, ত্রিভুজটির ক্ষেত্রফল কত বর্গমিটার?

a) ১৬/৩৯ বর্গমিটার

b) ২০/৩৯ বর্গমিটার

c) ১৫/৩১ বর্গমিটার

d) ২৫/৪৩ বর্গমিটার

Answer: ২০/৩৯ বর্গমিটার

10. কোন ত্রিভুজের তিনটি বাহুকে বর্ধিত করলে উৎপন্ন বহিঃস্থ কোণ তিনটির সমষ্টি-

a) ১৮০°

b) ১২০°

c) ৩০০°

d) ৩৬০°

Answer: ৩৬০°

We hope General Math NTRCA (hard level) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha