Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

HSC Success Series

HSC Exam 10 Questions By Home tutor

HSC Success Series For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. H₂SO₄-এর প্রচলিত নাম কী?

a) নাইট্রিক অ্যাসিড

b) সালফিউরিক অ্যাসিড

c) হাইড্রোক্লোরিক অ্যাসিড

d) অ্যাসিটিক অ্যাসিড

Answer: সালফিউরিক অ্যাসিড

2. আলোর বেগ কত?

a) 3×10⁸ m/s

b) 3×10⁶ m/s

c) 3×10⁷ m/s

d) 3×10⁹ m/s

Answer: 3×10⁸ m/s

3. SI পদ্ধতিতে বলের একক কী?

a) জুল

b) নিউটন

c) ওয়াট

d) পাস্কাল

Answer: নিউটন

4. জল কোন ধরনের যৌগ?

a) জৈব

b) অজৈব

c) ধাতব

d) মিশ্র

Answer: অজৈব

5. pH-এর মান ৭ হলে দ্রবণটি—

a) অম্লীয়

b) ক্ষারীয়

c) নিরপেক্ষ

d) লবণ

Answer: নিরপেক্ষ

6. ম্যালেরিয়া রোগের বাহক—

a) গৃহমাছি

b) স্ত্রী অ্যানোফিলিস মশা

c) এডিস মশা

d) উকুন

Answer: স্ত্রী অ্যানোফিলিস মশা

7. SI পদ্ধতিতে শক্তির একক— A

a) নিউটন

b) জুল

c) ওয়াট

d) ভোল্ট

Answer: জুল

8. 'বন্দে মাতরম্' কার রচনা?

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

b) বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

c) নজরুল ইসলাম

d) ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগর

Answer: বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

9. কার্বন ডাই-অক্সাইডের সংকেত—

a) CO

b) CO₂

c) C₂O

d) CH₄

Answer: CO₂

10. নিউটনের প্রথম সূত্রকে কী বলা হয়?

a) জড়তার সূত্র

b) বলের সূত্র

c) মহাকর্ষ সূত্র

d) গতির সূত্র

Answer: জড়তার সূত্র

We hope HSC Success Series these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha