Exams Study Jobs Teachers Shop

ইংরেজি

BCS Exam 10 Questions By Chittagong College

ইংরেজি For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. The sentence, "Who would have thought Shylock was so unkind" expresses-

a) hyperbole
b) interrogation
c) command
d) wonder
Answer: wonder

2. A bird in hand is worth two in the bush.

a) Take what you have got readily available rather than expecting better in the future
b) The seen is better than the unseen
c) Promises are better than actuals
d) It is not good beating about the bush
Answer: Take what you have got readily available rather than expecting better in the future

3. Choose the meaning of the given expression: " No news is good news"

a) It is likely that we expert bad news.
b) It is likely to have bad news.
c) It is likely that nothing bad has happened.
d) It is unlikely that nothing bad has happened.
Answer: It is likely that nothing bad has happened.

4. Choose the pair of words that expresses a relationship similar to that of the given pair: Heart : human.

a) Wall : brick
b) Hand : child
c) Kitchen : house
d) Engine : car
Answer: Engine : car

5. Choose the pair of words that expresses a relationship similar to that of the given pair: Patron : support.

a) Spouse : divorce
b) Artist : imitation
c) Counselor : advice
d) Restaurant : customer
Answer: Counselor : advice

6. Choose the pair of words that expresses a relationship similar to that of the given pair: Words : writer.

a) Laws : policeman
b) Butter : baker
c) Chalk : black board
d) Joy : emotion
Answer: Butter : baker

7. Identify the incorrect word/phrase indicated by (1), (2), (3), or (4) in the following sentence : According to experts a good way "to" "improve" listening skills is "by" "watch" television, specially news and documentaries.

a) to (1)
b) improve (2)
c) by (3)
d) watch (4)
Answer: watch (4)

8. Identify the incorrect word/phrase indicated by (1), (2), (3), or (4) in the following sentence: A doctor may be able "to diagonose" a problem "perfect" but he may not able to find a drug "to which" the patient "will respond"

a) to diagnose (1)
b) perfect (2)
c) to which (3)
d) will respond (4)
Answer: perfect (2)

9. Identify the incorrect word/phrase indicated by (1), (2), (3), or (4) in the following sentence: "Every" man or woman "should" vote "for" the candidate of "their" choice

a) every (1)
b) should (2)
c) for (3)
d) their (4)
Answer: their (4)

10. What may be considered "courteous" in one culture may be arrogant in another.

a) flimsy
b) coarse
c) gracious
d) friendly
Answer: gracious

We hope ইংরেজি these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report