Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

মডেল টেস্ট ১০৫ (মানসিক অংক ও লজিক্যাল সংখ্যা)

Math & Logic Skills 50 Questions By Chittagong College

মডেল টেস্ট ১০৫ (মানসিক অংক ও লজিক্যাল সংখ্যা) For those studying or preparing for, this page contains 50 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. x² – 5x + 6 = 0 → α²+β² = ?

a) 13

b) 11

c) 7

d) 25

Answer: 13

2. x² – 7x + 10 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 5/7

b) 7/10

c) 10/7

d) 3/5

Answer: 7/10

3. x² + 6x + 8 = 0 → α²+β² = ?

a) 36

b) 28

c) 20

d) 12

Answer: 20

4. x² – 9x + 20 = 0 → α²+β² = ?

a) 41

b) 61

c) 81

d) 121

Answer: 41

5. x² + 5x + 6 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 5/6

b) 5/6

c) 6/5

d) 6/5

Answer: 5/6

6. x² – 4x + 3 = 0 → α³+β³ = ?

a) 28

b) 36

c) 16

d) 8

Answer: 8

7. x² + 7x + 12 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 7/12

b) 7/12

c) 12/7

d) 12/7

Answer: 7/12

8. x² – 10x + 21 = 0 → α²+β² = ?

a) 58

b) 42

c) 62

d) 79

Answer: 58

9. x² + 8x + 16 = 0 → α³+β³ = ?

a) 512

b) 256

c) 128

d) 64

Answer: 64

10. x² – 3x – 10 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 3/10

b) 3/10

c) 10/3

d) 10/3

Answer: 3/10

11. x² + 4x – 5 = 0 → α²+β² = ?

a) 26

b) 6

c) 18

d) 34

Answer: 26

12. x² – 11x + 30 = 0 → α³+β³ = ?

a) 1331

b) 1729

c) 2197

d) 1000

Answer: 1729

13. x² + 9x + 20 = 0 → α²+β² = ?

a) 81

b) 41

c) 61

d) 101

Answer: 41

14. x² – 2x – 15 = 0 → α³+β³ = ?

a) 8

b) 8

c) 32

d) 32

Answer: 32

15. x² + 3x – 18 = 0 → α²+β² = ?

a) 9

b) 45

c) 81

d) 27

Answer: 45

16. x² – 12x + 35 = 0 → α³+β³ = ?

a) 1728

b) 1331

c) 2197

d) 1000

Answer: 1728

17. x² + 10x + 25 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 2/5

b) 2/5

c) 5/2

d) 5/2

Answer: 2/5

18. x² – 13x + 40 = 0 → α²+β² = ?

a) 129

b) 89

c) 169

d) 109

Answer: 129

19. x² + 6x – 27 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 2/9

b) 2/9

c) 9/2

d) 9/2

Answer: 2/9

20. x² – 14x + 48 = 0 → α³+β³ = ?

a) 2744

b) 1728

c) 2197

d) 1331

Answer: 1728

21. x² – 6x + 9 = 0 → α²+β² = ?

a) 18

b) 36

c) 9

d) 27

Answer: 18

22. x² – 8x + 15 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 8/15

b) 15/8

c) 8/15

d) 15/8

Answer: 8/15

23. x² + 4x + 4 = 0 → α³+β³ = ?

a) 32

b) 64

c) 16

d) 8

Answer: 8

24. x² – 3x + 2 = 0 → α²+β² = ?

a) 5

b) 9

c) 7

d) 13

Answer: 5

25. x² – 9x + 14 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 9/14

b) 14/9

c) 9/14

d) 14/9

Answer: 9/14

26. x² + 2x – 15 = 0 → α³+β³ = ?

a) 8

b) 8

c) 32

d) 32

Answer: 32

27. x² – 10x + 25 = 0 → α²+β² = ?

a) 50

b) 100

c) 25

d) 75

Answer: 50

28. x² + 5x + 4 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 5/4

b) 5/4

c) 4/5

d) 4/5

Answer: 5/4

29. x² – 7x + 12 = 0 → α³+β³ = ?

a) 343

b) 512

c) 216

d) 125

Answer: 216

30. x² – 4x + 1 = 0 → α²+β² = ?

a) 14

b) 18

c) 10

d) 6

Answer: 14

31. x² + 6x + 5 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 6/5

b) 6/5

c) 5/6

d) 5/6

Answer: 6/5

32. x² – 11x + 18 = 0 → α³+β³ = ?

a) 1331

b) 729

c) 1728

d) 1000

Answer: 729

33. x² – 5x + 4 = 0 → α²+β² = ?

a) 17

b) 9

c) 13

d) 21

Answer: 17

34. x² + 3x – 10 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 3/10

b) 3/10

c) 10/3

d) 10/3

Answer: 3/10

35. x² – 12x + 20 = 0 → α³+β³ = ?

a) 1728

b) 1331

c) 2197

d) 1000

Answer: 1728

36. x² + 8x + 12 = 0 → α²+β² = ?

a) 64

b) 32

c) 40

d) 48

Answer: 40

37. x² – 13x + 36 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 13/36

b) 36/13

c) 13/36

d) 36/13

Answer: 13/36

38. x² + 4x – 12 = 0 → α³+β³ = ?

a) 64

b) 64

c) 128

d) 128

Answer: 64

39. x² – 6x + 8 = 0 → α²+β² = ?

a) 20

b) 28

c) 16

d) 12

Answer: 20

40. x² + 7x + 10 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 7/10

b) 7/10

c) 10/7

d) 10/7

Answer: 7/10

41. x² – 6x + 5 = 0 → α²+β² = ?

a) 26

b) 16

c) 20

d) 14

Answer: 26

42. x² + 4x + 3 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 4/3

b) 4/3

c) 3/4

d) 3/4

Answer: 4/3

43. x² – 8x + 12 = 0 → α³+β³ = ?

a) 512

b) 216

c) 343

d) 125

Answer: 216

44. x² + 5x + 6 = 0 → α²+β² = ?

a) 25

b) 13

c) 17

d) 29

Answer: 13

45. x² – 9x + 20 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 9/20

b) 20/9

c) 9/20

d) 20/9

Answer: 9/20

46. x² + 2x – 8 = 0 → α³+β³ = ?

a) 8

b) 8

c) 16

d) 16

Answer: 16

47. x² – 7x + 10 = 0 → α²+β² = ?

a) 29

b) 19

c) 39

d) 49

Answer: 29

48. x² + 6x + 8 = 0 → 1/α+1/β = ?

a) 6/8

b) 6/8

c) 8/6

d) 8/6

Answer: 6/8

49. x² – 10x + 21 = 0 → α³+β³ = ?

a) 1000

b) 729

c) 1331

d) 1728

Answer: 729

50. x² + 3x + 2 = 0 → α²+β² = ?

a) 13

b) 5

c) 9

d) 7

Answer: 7

We hope মডেল টেস্ট ১০৫ (মানসিক অংক ও লজিক্যাল সংখ্যা) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Online · instant answers

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.