Exams Study Jobs Teachers Shop

Model Test -04

NTRCA Exam 21 Questions By Job Preparation

Model Test -04 For those studying or preparing for, this page contains 21 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. জাতিসংঘের জলবায়ু সম্মেলন কপ-৩০ অনুষ্ঠিত হবে কোথায়?

a) ব্রাজিল
b) দক্ষিণ আফ্রিকা
c) ভারত
d) রাশিয়া
Answer: ব্রাজিল

2. হালদা ভ্যালি কোথায় অবস্থিত?

a) রাঙ্গামাটি
b) খাগড়াছড়ি
c) বান্দরবান
d) কক্সবাজার
Answer: খাগড়াছড়ি

3. হিমালয়ের কন্যা বলা হয়-

a) ঢাকা
b) পঞ্চগড়
c) সিলেট
d) খুলনা
Answer: পঞ্চগড়

4. লাঠালাঠি কোন সমাস?

a) কর্মধারয়
b) বহুব্রীহি
c) তৎপুরুষ
d) দিগু
Answer: বহুব্রীহি

5. He died-- cholera

a) In
b) On
c) Of
d) Over
Answer: Of

6. ছাড়পত্র কার রচনা?

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
b) কাজী নজরুল ইসলাম
c) সুকান্ত ভট্টাচার্য্য
d) জসীমউদ্দিন
Answer: সুকান্ত ভট্টাচার্য্য

7. Open --- page ten

a) In
b) Of
c) At
d) With
Answer: At

8. ভেনেজুয়েলা কোন মহাদেশে অবস্থিত?

a) ইউরোপ
b) আফ্রিকা
c) উত্তর আমেরিকা
d) দক্ষিণ আমেরিকা
Answer: দক্ষিণ আমেরিকা

9. জোছনা কোন শ্রেণীর শব্দ?

a) তৎসম
b) অর্ধ-তৎসম
c) তদ্ভব
d) দেশী
Answer: অর্ধ-তৎসম

10. তার বয়স বেড়েছে, কিন্তু বুদ্ধি বাড়েনি। -কোন ধরনের বাক্য?

a) সরল
b) জটিল
c) যোগিক
d) কোনটিই নয়
Answer: যোগিক

11. কোনটি মূল ধ্বনি নয়?

a)
b)
c)
d)
Answer:

12. A rolling stone gathers no moss. Here "rolling" is?

a) Noun
b) Adverb
c) Verb
d) Adjective
Answer: Adjective

13. চাষাভূষার কাব্য’ কার সাহিত্যকর্ম ?

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
b) কাজী নজরুল ইসলাম
c) নির্মলেন্দু গুন
d) জসীমউদ্দিন
Answer: নির্মলেন্দু গুন

14. সংবিধান’ শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি ?

a) সম+ বিধান
b) সমি + বিধান
c) সোম + বিধান
d) কোনটিই নয়
Answer: সম+ বিধান

15. বাংলাদেশের একমাত্র পাহাড়ি দ্বীপ কোনটি ?

a) ভোলা
b) নিঝুম দ্বীপ
c) মহেশখালী
d) ছেঁড়া দ্বীপ
Answer: মহেশখালী

16. প্রাকৃতিক কোন উৎস থেকে সবচেয়ে বেশি মৃদু পানি পাওয়া যায় -

a) নদী
b) পুকুর
c) সমুদ্র
d) বৃষ্টি
Answer: বৃষ্টি

17. Oncology related to____

a) Law
b) Medicine
c) Environment
d) Ecology
Answer: Medicine

18. ৩০ টাকা ৭৫ টাকার কত?

a) ৪০%
b) ৩৭.৫%
c) ৩৯%
d) ২৮%
Answer: ৪০%

19. ১-০.০৯৯৯ =?

a) ০.১
b) ০.৯০০১
c) ০.০০১
d) ০.০০০১
Answer: ০.৯০০১

20. ১-২০ পর্যন্ত মৌলিক সংখ্যা কতটি?

a)
b) ১০
c) ১৫
d) ২০
Answer:

21. ৯০ কোন সংখ্যার ৭৫%=?

a) ১২৯
b) ১২০
c) ১২৫
d) ১৫০
Answer: ১২০

We hope Model Test -04 these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report