Exams Study Jobs Teachers Shop

Nursing job Solution

Multiple Subjects 20 Questions By GNMC

Nursing job Solution For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. 'পরার্থে ' কবিতাটির রচয়িতা কে?

a) কামিনী রায়
b) সুফিয়া কামাল
c) আল মাহমুদ
d) শামসুর রাহমান
Answer: কামিনী রায়

2. ড় ও ঢ় কোন প্রকারের ধ্বনি?

a) তাড়নজাত ধ্বনি
b) কম্পনজাত ধ্বনি
c) শিষ ধ্বনি
d) অল্পপ্রাণ ধ্বনি
Answer: তাড়নজাত ধ্বনি

3. গঠনগত ভাবে শব্দ কত প্রকার?

a)
b)
c)
d)
Answer:

4. লহর শব্দের অর্থ _

a) পানি
b) ঢেউ
c) বরফ
d) সুর
Answer: ঢেউ

5. We should not depend.....foreign aids.

a) on
b) in
c) of
d) for
Answer: on

6. What is the musculin gender of ' Mare'

a) Mermaid
b) Stallion
c) Dog
d) Bear
Answer: Stallion

7. This is....easy task.

a) a
b) an
c) the
d) no Airtel
Answer: an

8. ....Mount Everest is the heights peak in the Himalayas.

a) a
b) an
c) the
d) no article
Answer: no article

9. বাংলাদেশ ও মায়ানমারকে বিভক্তকারী নদীর নাম?

a) নাফ
b) কর্ণফুলী
c) হাড়িভাঙ্গা
d) ভাগীরথী
Answer: নাফ

10. UNESCO এর সদর দপ্তর?

a) কানাডা
b) জেনেভা
c) রোম
d) প্যারিস
Answer: প্যারিস

11. বাংলাদেশে কখন পরিবার পরিকল্পনা কর্মসূচি গ্রহণ করা হয়?

a) ১৯৭৫
b) ১৯৭৬
c) ১৯৭৭
d) ১৯৭৮
Answer: ১৯৭৬

12. বাংলাদেশ কতসালে এইডস প্রতিরোধ কার্যক্রম শুরু করে?

a) ১৯৮৫
b) ১৯৮০
c) ১৯৮৭
d) ১৯৮২
Answer: ১৯৮৫

13. বর্তমানে দেশে থানার সংখ্যা কত?

a) ৬৩০
b) ৬৩৫
c) ৬৪০
d) ৬৪৫
Answer: ৬৪০

14. বর্তমানে বাংলাদেশের ব্যাংক নীতি সুদ হার কত?

a) ৮%
b) ১০%
c) ১২%
d) ১৪%
Answer: ১০%

15. মানব দেহের কত শতাংশ খনিজ লবণ?

a) ১০%
b) ২০%
c) ৪%
d) ৫%
Answer: ৪%

16. ম্যালেরিয়া রোগের জীবাণু কে আবিষ্কার করেন?

a) রোনাল্ড রস
b) চার্লস ল্যাভেরন
c) লুই পাস্তুর
d) রবার্ট কচ
Answer: চার্লস ল্যাভেরন

17. গর্ভাবস্থায় কোন ওষুধটি অত্যাবশ্যকীয়?

a) ভিটামিন এ
b) ফলিক এসিড
c) বমির ঔষধ
d) কৃমির ঔষধ
Answer: ফলিক এসিড

18. কোনটি এইডস রোগের জন্য দায়ী?

a) HIV
b) AIDV
c) HILV
d) IDV
Answer: HIV

19. Post Mature pregnancy _

a) >36 weeks
b) > 37 weeks
c) >40 weeks
d) >42 weeks
Answer: >42 weeks

20. Abortion বলা হয় কত সপ্তাহের আগে?

a) ২৮
b) ৩০
c) ২০
d) ২২
Answer: ২৮

We hope Nursing job Solution these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report