Exams Study Jobs Teachers Shop

পরীক্ষা নং -২৫

Multiple Subjects 10 Questions By nazmunnaherasha30@gmail.com

পরীক্ষা নং -২৫ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কবি আলাওলের জন্মস্থান?

a) ফরিদপুর
b) বার্মা
c) চট্টগ্রামের জোবরা
d) চট্টগ্রামের পটিয়া
Answer: চট্টগ্রামের জোবরা

2. He had a __ headache.

a) Strong
b) Acute
c) Serious
d) Bad
Answer: Bad

3. I shall not __ the examination this year.

a) Appear at
b) Give
c) Sit
d) Go for
Answer: Appear at

4. They travelled to Savar____.

a) On foot
b) By walking
c) On their feet
d) By foot
Answer: On foot

5. Honey is__ sweet.

a) Very
b) Too much
c) Much too
d) Excessive
Answer: Very

6. সমাস ভাষাকে কি করে?

a) সংক্ষেপ
b) বিস্তৃত
c) অর্থপূর্ণ
d) অর্থের রুপান্তর
Answer: সংক্ষেপ

7. সনেট কবিতার প্রবর্তক কে?

a) দ্বিজেন্দ্রলাল রায়
b) রজনী কান্ত
c) মাইকেল মধুসূদন দত্ত
d) অতুলপ্রসাদ সেন
Answer: মাইকেল মধুসূদন দত্ত

8. Neither Rini nor Simi ___ qualified for the job.

a) Are
b) Is
c) Were
d) Had
Answer: Is

9. ILO এর সদর দপ্তর কোথায়?

a) লন্ডন
b) জেনেভা
c) নিউইয়র্ক
d) দিল্লি
Answer: জেনেভা

10. ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় প্রতিষ্ঠিত হয় কত সালে?

a) ১৯১১
b) ১৯২১
c) ১৯৩১
d) ১৯৪১
Answer: ১৯২১

We hope পরীক্ষা নং -২৫ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report