Exams Study Jobs Teachers Shop

পরীক্ষা নং ১৫

Multiple Subjects 10 Questions By nazmunnaherasha30@gmail.com

পরীক্ষা নং ১৫ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. বাংলা ভাষায় কোন স্বরধ্বনি উচ্চারণ কালে জিহ্বা উচ্চ অবস্থানে থাকে?

a)
b)
c)
d)
Answer:

2. বাংলা শব্দ ভান্ডারে অনার্য জাতির ব্যবহৃত শব্দ -

a) তৎসম
b) তদ্ভব
c) দেশি
d) বিদেশি
Answer: দেশি

3. বাংলা বর্ণমালায় যৌগিক স্বর কয়টি?

a)
b)
c)
d)
Answer:

4. যোগরূঢ় শব্দ কোনটি?

a) কলম
b) মলম
c) বাঁশি
d) শাখামৃগ
Answer: শাখামৃগ

5. উপসর্গ যুক্ত শব্দ -

a) বিদ্যা
b) বিদ্রোহী
c) বিষয়
d) বিপুল
Answer: বিদ্রোহী

6. I did not follow who passed by me.It ____ Shajib.

a) Were
b) Must be
c) Might be
d) Was
Answer: Might be

7. There is a coffee shop ___ the street.

a) At
b) On
c) Before
d) Across
Answer: Across

8. আলেপ্পা শহরটি কোন দেশে অবস্থিত?

a) ইরান
b) ইরাক
c) জর্ডান
d) সিরিয়া
Answer: সিরিয়া

9. ১০০ হতে বড় দুইটি পূর্ণসংখ্যার যোগফল ৩০০ হলে,সংখ্যা দুইটির অনুপাত কত?

a) ১:৯
b) ২:৫
c) ২:৩
d) ৩:৫
Answer: ২:৩

10. "Republic "গ্রন্থটির রচয়িতা কে?

a) বার্কলে
b) জন লক
c) ডেকার্ট
d) প্লেটো
Answer: প্লেটো

We hope পরীক্ষা নং ১৫ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report