Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

প্রাইমারি / নিবন্ধন / ইউনিয়ন সমাজকর্মী মডেল টেস্ট :৫

Multiple Subjects 20 Questions By Begum Rokeya University

প্রাইমারি / নিবন্ধন / ইউনিয়ন সমাজকর্মী মডেল টেস্ট :৫ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) জঞ্জাট

b) জঞ্ঝাট

c) ঝঞ্ঝাট

d) ঝঞ্জাট

Answer: ঝঞ্ঝাট

2. ১৯৭১ এর মুক্তিযুদ্ধকালে ANNIHILATE THESE DEMONS শিরোনামের পোস্টারটি কে এঁকেছিলেন?

a) শিল্পাচার্য জয়নুল আবেদিন

b) ভিনসেণ্ট ভান গগ

c) পাবলো পিকাসো

d) কামরুল হাসান

Answer: কামরুল হাসান

3. Fifty kg.....really a heavy weight to carry?

a) Are

b) Was

c) Is

d) Were

Answer: Is

4. CONSTITUTION : PREAMBLE

a) Prelude : Overture

b) Opera : Music

c) Legislation : Assembly

d) Book : Preface

Answer: Book : Preface

5. Synonym for 'Mouth watering '?

a) Delicious

b) Hot

c) Wet

d) Sour

Answer: Delicious

6. কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) Mr. Jamal is not on the committee.

b) Mr. Jamal is not in the committee.

c) Mr. Jamal is not in committee.

d) Mr. Jamal is not at the committee.

Answer: Mr. Jamal is not on the committee.

7. কোনটি ধনুষ্টংকার রোগ সৃষ্টি করে?

a) কমা

b) স্পাইরাল

c) কক্কাস

d) ব্যাসিলাস

Answer: ব্যাসিলাস

8. বাংলাদেশের প্রশাসনিক কাঠামোর সসর্বনিম্ন স্তর কোনটি?

a) জেলা

b) উপজেলা

c) ইউনিয়ন

d) থানা

Answer: উপজেলা

9. কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) মরীচিকা

b) মরীচীকা

c) মরিচিকা

d) মরিচীকা

Answer: মরীচিকা

10. Light : Blind

a) Speech : Bumb

b) Tongue : Sound

c) Language : Deaf

d) Voice : Vibration

Answer: Speech : Bumb

11. অসমাপ্ত 'অদ্ভুতসাগর' গ্রন্থটি কে সমাপ্ত করেন?

a) লক্ষ্মণ সেন

b) বল্লাল সেন

c) আলাউদ্দিন খলজি

d) সম্রাট আকবর

Answer: লক্ষ্মণ সেন

12. There is no royal road......learning.

a) From

b) To

c) For

d) By

Answer: To

13. কবে বাংলাদেশ শিশু অধিকার সনদ বাংলাদেশ বাস্তবায়নের অঙ্গিরাক নেয়?

a) ১৯৯০ সালের ৩ আগস্ট

b) ১৯৯০ সালের ৩ মে

c) ১৯৯০ সালের ৩ জুলাই

d) ১৯৯০ সালের ৩ সেপ্টেম্বর

Answer: ১৯৯০ সালের ৩ আগস্ট

14. বাংলায় 'স্বাধীন সুলতানি' শাসন প্রতিষ্ঠা করেন কে?

a) ইখতিয়ার উদ্দিন মুহাম্মদ বখতিয়ার খলজি

b) নবাব সিরাজুদ্দৌলা

c) নবাব আলীবর্দী খান

d) ফখরুদ্দিন মুবারক শাহ

Answer: ফখরুদ্দিন মুবারক শাহ

15. নিউ ডেভলপমেন্ট ব্যাংক এর সদর দপ্তর কোথায় অবস্থিত?

a) কস্কো

b) সাংহাই

c) ওয়াশিংটন

d) দিল্লি

Answer: সাংহাই

16. কার পৃষ্ঠপোষকতায় 'নালান্দা বিশ্ববিদ্যালয় ' জ্ঞান বিজ্ঞানের প্রাণকেন্দ্র হয়ে উঠে?

a) দেবপাল

b) ধর্মপালন

c) বিগ্রহপাল

d) নারায়ণপাল

Answer: দেবপাল

17. 'Solicit ' means -

a) Legal

b) Give

c) Bright

d) Seek

Answer: Seek

18. What is the verb of word 'shortly '?

a) Shorter

b) Shorten

c) Shortness

d) Short

Answer: Shorten

19. অগ্নি নির্বাপক সিলিন্ডারে থাকে?

a) তরল কার্বন ডাই-অক্সাইড

b) তরল অ্যামোনিয়া

c) তরল নাইট্রোজেন

d) অক্সিজেন তরল আকারে

Answer: তরল কার্বন ডাই-অক্সাইড

20. বাংলাদেশের অস্হায়ী সংবিধান আদেশ কত তারিখে জারি করা হয়?

a) ১৯৭২ সালের ২৩ মার্চ

b) ১৯৭২ সালের ১২ অক্টোবর

c) ১৯৭২ সালের ৪ নভেম্বর

d) ১৯৭২ সালের ১১ জানুয়ারি

Answer: ১৯৭২ সালের ১১ জানুয়ারি

We hope প্রাইমারি / নিবন্ধন / ইউনিয়ন সমাজকর্মী মডেল টেস্ট :৫ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha